În ziua în care Rusia a aruncat din nou în aer piaţa cerealelor, după ce a bombardat portul Izmail de la Dunăre, Vladimir Putin a vorbit la telefon cu liderul turc Recep Tayyip Erdogan, care a intermediat acordul de anul trecut ce permitea exportul pe Marea Neagră al cerealelor ucrainene, acord din care Rusia a ieşit luna trecută, iar Kremlinul şi-a reafirmat miercuri poziţia spunând că este pregătit să revină la acesta "imediat" ce condiţiile puse de Moscova vor fi puse în aplicare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedinţia turcă a anunţat că Erdogan a vorbit la telefon cu Putin şi susţine că cei doi lideri au convenit asupra vizitei liderului rus în Turcia, a informat agenţia Anadolu.

Nu a fost precizată însă nicio dată a acestei vizite, pe care Erdogan o anunţase încă de luna trecută, afirmând că va avea loc în luna august, deşi Kremlinul precizase ulterior că nu a fost stabilită o dată.

Pe de altă parte, potrivit comunicatului Preşedinţiei turce, Ergodan a încercat încă o dată să-l convingă pe Putin să revină în acordul care permitea exportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, numit Iniţiativa de la Marea Neagră, care a fost intermediat anul trecut de Turcia şi ONU şi din care Rusia a ieşit luna trecută, de atunci bombardând constant infrastructura portuară şi silozurile de cereale ale Ucrainei. În ultimul atac, care a avut loc chiar în noaptea de marţi spre miercuri, Moscova a vizat cu drone portul Izmail de la Dunăre, aflat foarte aproape de România, care devenise un punct cheie pentru exportul maritim al cerealelor ucrainene.

„Afirmând că nu ar trebui să se ia măsuri în sensul escaladării tensiunilor legate de războiul ruso-ucrainean, preşedintele Erdoğan a subliniat importanţa Iniţiativei Mării Negre, pe care o consideră o "punte a păcii". Subliniind că renunţarea la Iniţiativa Mării Negre pentru o perioadă lungă de timp nu este în interesul nimănui şi că cele mai mari prejudicii vor fi suferite de ţările cu un nivel scăzut de venituri, care au nevoie de cereale, preşedintele Erdoğan a subliniat că preţurile la cereale, care au scăzut cu 23% în perioada de implementare, au crescut cu 15% în ultimele două săptămâni” - arată agenţia Anadolu.

Preşedintele Erdoğan a menţionat că Turcia va continua să depună eforturi intense şi să folosească diplomaţia pentru continuarea Iniţiativei Mării Negre, adaugă Anadolu, citând comunicatul Preşedinţiei turce.

CE SPUNE KREMLINUL

Şi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a vorbit miercuri despre convorbirea telefonică a lui Putin cu Erdogan, potrivit Reuters.

Convorbirea, notează Reuters, a avut loc la o zi după ce trimisul SUA la Naţiunile Unite a declarat că există "indicii" că Rusia ar fi interesată să revină la discuţii despre acordul pentru cereale.

Moscova a ieşit din acord luna trecută, plângându-se că nu s-a ţinut cont de condiţiile ei pentru a-şi putea exporta neîngrădit cerealele şi îngrăşămintele.

Întrebat despre acord, Peskov a declarat: "Rusia - şi preşedintele Putin - a spus acest lucru de 100 de ori deja: este gata să revină imediat la acordul în sine, doar că acordul trebuie să fie implementat în partea care priveşte Federaţia Rusă. Până acum, acest lucru nu s-a făcut, după cum ştiţi", a relatat Reuters. "Occidentul a impus sancţiuni împotriva Rusiei fără a lua în considerare nevoile de hrană ale comunităţii mondiale, Secretariatul General al ONU este foarte conştient de acest lucru", a adăugat Peskov.

Ulterior, Kremlinul a publicat un comunicat în care a afirmat că în cursul convorbirii telefonice cu Erdogan, „Vladimir Putin a prezentat poziţia de principiu a Rusiei în legătură cu rezilierea pachetului de acorduri privind exportul de cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră şi deblocarea livrărilor de alimente şi îngrăşăminte ruseşti. S-a remarcat faptul că, având în vedere lipsa totală de progrese în punerea în aplicare a părţii care priveşte Rusia din cadrul acordului privind cerealele, prelungirea sa ulterioară nu are sens. A fost reafirmată disponibilitatea de a reveni la acordurile de la Istanbul de îndată ce Occidentul îşi va îndeplini toate obligaţiile faţă de Rusia”, precizează comunicatul Kremlinului.

Moscova îi propune în schimb Turciei să participe la propria iniţiativă potrivit căreia ar urma să furnizeze gratuit cereale statelor sărace din Africa. „S-a subliniat faptul că, ţinând seama de nevoile ţărilor care au cea mai mare nevoie de alimente, se elaborează opţiuni fiabile pentru aprovizionarea cu cereale ruseşti, inclusiv pe bază de gratuitate. Această chestiune a fost discutată în mod substanţial la cel de-al doilea summit Rusia-Africa, care a avut loc recent la Sankt Petersburg. A fost exprimată dorinţa de cooperare în acest domeniu cu Turcia şi cu alte state interesate”, arată comunicatul Kremlinului.

În ceea ce priveşte vizita pe care Vladimir Putin ar urma să o facă în Turcia, Kremlinul spune doar că „s-a convenit să se continue contactele la diferite niveluri, inclusiv în contextul pregătirii unei posibile întâlniri a celor doi lideri”.

Exporturile de cereale şi îngrăşăminte ale Rusiei nu fac în sine obiectul sancţiunilor occidentale, dar Moscova a declarat că restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările au reprezentat o barieră în calea livrărilor.

Acordul urmărea să atenueze o criză alimentară globală, iar preţurile cerealelor au crescut de când Moscova l-a lăsat să expire la 17 iulie şi a bombardat infrastructura Ucrainei legată de cereale.

Atât Ucraina, cât şi Rusia sunt principalii exportatori de cereale, iar Kievul acuză Moscova că vrea să scoată Ucraina de pe piaţa cerealelor.

Aproape 33 de milioane de tone de cereale ucrainene au fost exportate în perioada în care acordul de la Marea Neagră a fost în vigoare

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.