Două persoane - inclusiv o elevă - au fost ucise marţi, în apropiere de Tokyo, într-un atac cu cuţitul, soldat de asemenea cu 17 răniţi, în momentul în care copii aşteptau, în rând, să intre într-un autobuz şcolar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacul - un fapt divers rar în Japonia, considerată o ţară sigură - a avut loc cu un pic înaintea orei locale 8.00 în oraşul Kawasaki, la sud de capitala japoneză.

O fată în vârstă de 12 ani şi un bărbat în vârstă de 39 de ani au murit din cauza rănilor, porivit lui Kiyoshi Matsuda, adjunctul directorului spitalului la care au fost transportaţi, Musashi Kosugi.

Bărbatul ”pare să fie tatăl unuia dintre copiii care se aflau la faţa locului”, a precizat postul public NHK, citând poliţia.

Potrivit presei locale, presupusul agresor, în vârstă de aproximativ 50 de ani, aparent înarmat cu două cuţite, a murit din cauza rănilor pe care şi le-a provocat.

”Am să vă omor”, ar fi strigat el, potrivit unui martor, care se afla într-un parc vecin, intervievat de cotidianul Asahi.

Serviciile de salvare au anunţat cel puţin 16 răniţi.

”RUGĂCIUNI” ŞI ”FURIE”

Un locuitor a povestit că a auzit fete urlând când s-a trezit. ”Este dificil să descriu ce părea. Nu erau strigăte de fete care se amuzau, strigătele nu erau absolut deloc normale”, a declarat pentru AFP bărbatul, în vârstă de 25 de ani, prezentându-se drept Matsumoto.

El a ieşit din casă şi a văzut un bărbat, purtând costum, lungit pe stradă, şi o fată ”întinsă pe jos” la nivelul staţiei de autobuz. ”Erau şi alte cinci sau şase fete şi sânge peste tot”, a descris el.

Înainte să plece din în Japonia, unde a efectuat o vizită de stat de patru zile, Donald Trump şi-a exprimat solidaritatea.

”Toţi americanii sunt alături de poporul japonez şi plâng victimele şi familiile lor”, a declarat preşedintele cu puţin înainte să decoleze spre Washington. ”În numele Primei Doamne şi al meu, vreau să-mi acord un moment pentru a ne ruga şi a ne exprima simpatia”.

Un pic mai tâziu, premierul japonez Shinzo Abe a prezentat la rândul său condoleanţe şi şi-a exprimat ”marea furie” după acest act ”atroce”.

La faţa locului au venit rapid numeroase maşini de poliţie, vehicule de pompieri şi ambulanţe. Corturi au fost ridicate de urgenţă în vederea acordării primului ajutor.

Un autobuz alb era parcat în apropiere, flancat de numele "Caritas Gakuen", o instituţie catolică, a constatat un jurnalist AFP la faţa locului.

DEZLĂNŢUIRE DE VIOLENŢĂ OARBĂ

”În cartier, toată lumea ştie că copiii de la această şcoală” aşteaptă autobuzul în acest loc, a declarat un vecin, în vârstă de 66 de ani, sub protecţia anonimatului.

”Locuiesc aici de mult timp, nu pot să cred că cineva a ţintit acest autobuz şi aceşti copii”.

Între răniţi, ”o femeie în vârstă de aproximativ 40 de ani şi trei fete, în vârstă de 6 ani, au fost rănite grav, în principal la nivelul capului şi gâtului”, a declarat pentru presă Takehito Otsubo, adjunctul directorului spitalului în care au fost internate.”Ele vor fi supuse unei operaţii şi vor fi transferate apoi într-o unitate de terapie intensivă”.

Atacuri în masă sunt rare în Japonia, care dispune de o legislaţie cu privire la controlul armelor foarte strictă şi de un nivel al infracţionalităţii relativ slab. Însă dezlănţuiri de violenţă oarbă îndoliază ocazional arhipelagul.

În iulie 2016, un tânăr a ucis cu arma albă 19 persoane, într-un centru pentru persoane cu deficienţe mentale, la aproximativ 50 de kilometri distanţă de Tokyo, cel mai sângeros din ţară din 1938.

Alt atac a marcat spiritele când, în 2008, un bărbat în vârstă de 28 de ani, înarmat cu un cuţit, la volanul unui camion, a semănat panică în cartierul firmelor electronice Akihabara la Tokyo, zdrobind pietoni, înainte de a înjunghia trecători, la întâmplare, în mulţime, cu o lamă cu dublu tăiş. Şapte persoane au fost ucise, iar alte zece au fost rănite atunci.

Cu câţiva ani mai înainte, în iunie 2001, un bărbat a ucis opt copii într-o şcoală primară, la Osaka.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.