Un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea de moment evaluată de USGS la 7,8 s-a produs luni dimineaţă devreme, la adâncimea de 17,9 kilometri, în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep, în apropiere de graniţa cu Siria. A fost urmat apoi, în jurul prânzului, de o replica aproape la fel de puternică, de magnitudine 7,5. Bilanţul victimelor depăşeşte 3.800 de morţi în ambele ţări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regiunea sudică Gaziantep, unde s-a produs seismul iniţial, este unul dintre principalele centre industriale şi de producţie ale Turciei şi se învecinează cu Siria. În zonă sunt adăpostiţi, de asemenea, numeroşi refugiaţi.

CITEȘTE ȘI Organizaţia Mondială a Sănătăţii se teme că numărul morţilor în urma cutremurului din Turcia ar putea trece de 20.000

UPDATE - Cele mai recente bilanţuri anunţate de Turcia şi Siria indică 3.819 morţi în urma cutremurelor.

Potrivit AFP, Turcia a anunţat că sunt 2.379 de decese până acum şi 14.483 de răniţi, iar în Siria bilanţul a ajuns la 1.440 de morţi.

UPDATE - Bilanţul deceselor în Siria şi Turcia trece de 3.000 de morţi.

Bilanţul victimelor celor două cutremure violente care au zguduit luni sudul şi sud-estul Turciei a crescut la 1.762 de morţi, potrivit datelor publicate de AFAD, agenţia de stat pentru gestionarea dezastrelor din Turcia.

Aproape 1.300 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 3.400 au fost rănite în Siria. Potrivit unui comunicat al Ministerului sirian al Sănătăţii, 593 de persoane au murit şi 1.411 au fost rănite în zonele aflate sub control guvernamental din provincia nordică Alep, provincia vestică Latakia, provincia centrală Hamah şi provincia nord-vestică Tartus.

În zonele aflate sub controlul grupurilor rebele din nord-vestul ţării, cel puţin 700 de persoane au fost ucise şi peste 2.000 rănite, potrivit salvatorilor.

CITEȘTE ȘI Preşedintele Turciei declară o săptămână de doliu naţional

UPDATE -  Bilanţul victimelor din Turcia şi Siria a crescut la cel puţin 2.724 de morţi după seismele devastatoare, relatează CNN.

Numărul total al răniţilor a ajuns la 13.580, pe baza informaţiilor furnizate de diverse agenţii. Turcia are cel puţin 11.119 persoane rănite, iar Siria are 2.461 de persoane rănite în urma cutremurului.

Bilanţul total al victimelor din Siria a crescut la 1.073 de morţi. Agenţia de ştiri SANA a raportat 593 în zonele controlate de guvern, iar grupul "Căştile albe", cunoscut oficial sub numele de Apărarea Civilă siriană, a anunţat 480 de morţi în zonele controlate de opoziţie.

Bilanţul total al deceselor în Turcia a urcat la 1.651, potrivit vicepreşedintelui Turciei, Fuat Oktay.

O CATASTROFĂ UMANITARĂ DE PROPORŢII

UPDATE - Cel puţin 2.600 de persoane au fost ucise după ce două cutremure puternice au lovit Turcia şi Siria în decurs de 12 ore. Se aşteaptă ca bilanţul victimelor să crească, operaţiunile de căutare şi salvare fiind în curs de desfăşurare în întreaga regiune. Multe clădiri s-au prăbuşit şi se crede că există numeroase persoane prinse în dărâmături.

Conform cifrelor oficiale din Turcia, 1.651 de persoane au fost ucise în 10 provincii, iar alte 11.119 au fost rănite, potrivit ministrului sănătăţii din această ţară. Bilanţul morţilor în zonele controlate de guvern în Siria a crescut la 968 de persoane, iar 1.280 au fost rănite, potrivit datelor guvernului de la Damasc şi ale salvatorilor din regiunea de nord-vest controlată de insurgenţi.

CITEȘTE ȘI De ce este atât de devastator cutremurul din Turcia şi Siria

Peste 10 echipe de căutare şi salvare din Uniunea Europeană au fost mobilizate în urma cutremurului care a lovit Turcia, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

SUA, Marea Britanie, Canada, Israel, Rusia şi China se numără printre alte naţiuni care au oferit asistenţă.

În acelaşi timp, au apărut apeluri să fie relaxate unele dintre restricţiile politice impuse de comunitatea internaţională privind intrarea ajutoarelor în nord-vestul Siriei, ultima enclavă controlată de rebeli şi una dintre zonele cele mai afectate de cutremur.

Primul cutremur s-a produs în timp ce oamenii dormeau şi a avut magnitudinea de 7,8, fiind unul dintre cele mai puternice seisme din regiune de cel puţin un secol. A fost resimţit până în Cipru şi Cairo. Primul cutremur a avut epicentrul în apropiere de Gaziantep şi a avariat castelul istoric de acolo, care data din epoca romană.

USGS arată că un al doilea cutremur mare s-a produs în jurul prânzului (ora locală) şi a avut magnitudinea de 7,5, fiind localizat la 4 km sud-sud-est de Ekinozu, la o adâncime de 10 km.

Au existat peste 100 de replici mai mici înregistrate de seismologi.

Forţele armate ale Turciei au înfiinţat un coridor aerian pentru a permite echipelor de căutare şi salvare să ajungă în zona afectată.

CITEȘTE ȘI Cutremur în Turcia: Competiţiile sportive, suspendate „până la noi ordine”

Centrala nucleară de la Akkuyu, aflată în construcţie, nu a fost afectată de cutremur, a declarat un oficial al companiei Rosatom, ruşii fiind cei care construiesc centrala.

Comitetul Internaţional de Salvare a cerut creşterea finanţării pentru ajutorul umanitar în Siria, afirmând că multe persoane din nord-vestul ţării au fost deja strămutate de până la 20 de ori şi că asistenţa medicală din regiune a fost "supusă la o presiune peste capacitate, chiar şi înainte de această tragedie".

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că este îngrijorată de zonele din Turcia din care nu au fost primite veşti în urma cutremurului.

În 1999, un cutremur de magnitudine similară cu cutremurele de astăzi din Turcia a devastat Izmir, provocând moartea a peste 17.000 de persoane.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a descris ziua de luni ca fiind cel mai grav dezastru pentru ţară din 1939, când un cutremur a ucis peste 32.000 de persoane şi a rănit peste 100.000.

Distrugerea parţială a unui castel din epoca romană din oraşul turc Gaziantep a dus la temeri că cele două cutremure care au avut loc luni ar fi putut deteriora şi alte monumente nepreţuite din Turcia şi Siria, zone cu obiective aflate în patrimoniul cultural.

UPDATE - Bilanţul victimelor din Turcia şi Siria a crescut la cel puţin 2.509 morţi în urma cutremurului puternic cu magnitudinea de 7,8, cu epicentrul în sudul Turciei, care s-a produs luni dimineaţă şi a fost urmat de replici puternice, relatează CNN.

Numărul total de răniţi în cele două ţări a urcat luni la 12.136.

CITEȘTE ȘI Nou cutremur, de magnitudinea 7,5, în sud-estul Turciei, în apropierea oraşului Ekinozu

UPDATE - Bilanţul comun al victimelor din Turcia şi Siria a crescut la peste 2.300 de morţi.

Bilanţul total al victimelor din Turcia a urcat la 1.541 de morţi, potrivit vicepreşedintelui Turciei, Fuat Oktay. În prezent sunt 9.733 de persoane rănite în Turcia, a mai spus Oktay, citat de CNN.

CITEȘTE ȘI Mai multe provincii din estul Turciei se află sub avertizare meteo de vreme rea. În regiunile lovite de cutremur este mai frig decât de obicei

Bilanţul total al victimelor din Siria este de 820 de morţi. Agenţia de presă siriană (SANA) a raportat 430 de morţi în zonele controlate de guvern, iar grupul "Căştile albe", cunoscut oficial sub numele de Apărarea civilă siriană, a raportat 390 de morţi în zonele controlate de opoziţie.

CITEȘTE ȘI Turcia solicită ajutor de urgenţă din partea NATO. Bilanţul seismului de luni depăşeşte 2.300 de morţi

ŞCOLILE DIN TURCIA RĂMÂN ÎNCHISE PÂNĂ LA 13 FEBRUARIE

UPDATE - Al Jazeera relatează că Ministerul Educaţiei din Turcia a anunţat că şcolile din ţară vor fi închise până pe 13 februarie, ca urmare a cutremurelor.

UPDATE - Bilanul seismelor din Turcia şi Siria se apropie de 2.000 de morţi şi 10.000 de răniţi, potrivit celui mai recent bilanţ.

Potrivit Agenţiei de gestionare a dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă din Turcia (AFAD), cel puţin 1.014 persoane au murit şi 7.003 persoane au fost rănite în Turcia urma cutremurului din Turcia.

Cel mai nou bilanţ total al victimelor din Siria este de 430 de morţi şi peste 1.284 de răniţi, potrivit agenţiei SANA, care transmite numei datele din zonele controlate de guvern. Între timp, grupul "Căştile albe", cunoscut oficial sub numele de Apărarea Civilă siriană, a raportat, de asemenea, cel puţin 380 de morţi şi 1.000 de răniţi în zonele controlate de opoziţie din nord-vestul Siriei.

În Turcia, 2.834 de clădiri s-au prăbuşit, potrivit AFAD, ceea ce ridică temeri privind un număr şi mai mare de morţi, pe lângă sutele de victime din Siria vecină.

UPDATE - În Turcia, bilanţul a crescut la 912 morţi şi cel puţin 5.385 de răniţi, a anunţat luni preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Blocuri au fost doborâte la pământ în cutremur, iar mormane de moloz şi fier beton blochează drumuri.

Salvatorii încearcă să scoată supravieţuitori dintre dărâmături.

În Siria, 371 de persoane au fost ucise, iar alte 1.089 rănite în zone aflate sub controlul Guvernului al-Assad, a anunţat Ministerul sirian al Sănătăţii, citat de agenţia oficială siriană de presa Sana.

CITEȘTE ȘI Imagini din dronă arată amploarea dezastrului lăsat de cutremur în Siria - VIDEO

UPDATE - Cutremurul de magnitudinea 7,8 din sud-estul Turciei şi nordul Siriei, luni, în urma căruia s-au prăbuşit sute de de clădiri, s-a soldat cu cel puţin 1.300 de morţi, iar sute de oameni s-ar afla sub dărâmături, bilanţul urmând să crească, pe măsură de salvatori efectuează căutări în localităţi din întreaga ţară, relatează The Associated Press.

UPDATE - În Siria, cel puţin 386 de persoane au murit - dintre care 239 în regiunile Alep, Hama, Latakia şi Tartus, potrivit televiziunii siriene de stat.

Apărarea Civilă siriană - cunoscută sub numele de ”Căştile Albe” - a anunţat că 147 de oameni au murit în regiuni aflate sub controlul opoziţiei siriene, în nord-vestul Siriei.

Sute de persoane au fost rănite în urma cutremurului - 648 în patru regiuni aflate sub controul regimului al-Assad (Alep, Hama, Latakia şi Tartus), potrivit televiziunii siriene, iar alte 340 în zonele aflate sub controlul rebelilor, potrivit Căştilor Albe.

În Turcia, cel puţin 284 de persoane au murit, iar alte peste 2,323 au fost rănite, a anunţat vicepreşedintele turc Fuat Oktay.

UPDATE - Bilanţul victimelor cutremurului din Turcia creşte la peste 500 de morţi, cel puţin 284 în Turcia şi 237 în Siria.

Cel puţin 284 de persoane au murit, iar alte 2.300 au fost rănite în Turcia, anunţă vicepreşedintele turc Fuat Oktay.

În Siria, cel puţin 237 de persoane au murit, iar alte 639 au fost rănite, potrivit agenţiei oficiale siriene de presă Sana, care citează un oficial de la Ministerul sirian al Sănătăţii.

Bilanţul total al morţilor în Turcia şi Siria a crescut la 521.

Acesta este unul dintre cele mai puternice cutremure din ultimii 100 de ani în Turcia, iar replici au avut loc în regiune, surpând case şi scoţând oameni în stradă.

Peste 1.700 de clădiri au fost avariate în zece oraşe turceşti, precizează Fuat Oktay.

18 REPLICI CU MAGNITUDINE PESTE 4

Cel puţin 18 replici de magnitudinea peste 4 au fost înregistrate după cutremurul din Turcia, potrivit Institutului american de geofizică USGS.

USGS precizează că a înregistrat şapte replici de magnitudinea peste 5.

Cea mai puternică replică a fost înregistrată la doar 11 minute după cutremur şi a avut magnitidinea de 6,7, precizează USGS.

Experţi avertizează că replici puternice urmează să continue să aibă loc în orele şi zilele următoare.

Replici au fost resimţite Siria, Liban şi Cipru, relatează Euronews.

UPDATE - Bilanţul cutremurului creşte la peste 300 de morţi, cel puţin 76 de morţi în Turcia şi cel puţin 237 în Siria. Replici în Liban şi Cipru. Guvernul turc instituie o alertă de nivelul 4 şi face apel la ajutor internaţional.

CITEȘTE ȘI UPDATE-Bilanţul cutremurului din Turcia creşte la peste 300 de morţi, cel puţin 76 de morţi în Turcia şi cel puţin 237 în Siria. Replici în Liban şi Cipru. Guvernul turc instituie o alertă de nivelul 4, inclusiv un apel la ajutor internaţional

UPDATE - Cel puţin 76 de persoane au murit în Turcia, în şapte provincii, potrivit Agenţiei guvernamentale de gestionarea catastrofelor (AFAD).

Alte cel puţin 111 persoane au murit în Siria, potrivit presei siriene de stat.

Bilanţul răniţilor în ambele ţări este de peste 600 de persoane.

UPDATE: Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă din Turcia (AFAD) a anunţat că au murit cel puţin 76 de oameni în urma cutremurului foarte puternic produs luni dimineaţă. De asemenea, 440 de persoane au fost rănite.

Decesele s-au înregistrat în Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman şi Malatya. Sute de oameni au fost răniţi în provinciile Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay şi Kilis.

AFAD anunţă că au avut loc 42 de replici, cea mai puternică fiind de 6,6.

Numeroase clădiri s-au prăbuşit.

Potrivit CNN, cutremurul de luni este unul dintre cele mai puternice seisme care au lovit Turcia în ultimii 100 de ani. USGS, institutul american pentru geologie, aminteşte de un cutremur cu magnitudinea de 7,8 care a lovit estul Turciei în 1939. Acel seism s-a soldat cu peste 30.000 de morţi.

UPDATE: Cel puţin 42 de persoane au murit şi alte 200 au fost rănite în Siria.

Decesele au survenit în regiunile Aleppo, Hama şi Latakia.

Mai multe clădiri din Siria s-au prăbuşit.

Grupul Căştile Albe, cunoscut oficial ca Apărarea Civilă Siriană, a anunţat, de asemenea, că există zeci de victime şi că sute de oameni sunt prinşi sub dărâmături în regiunea Idlib.

UPDATE: Bilanţul cutremurului a crescut, acum fiind de 38 de morţi şi 450 de răniţi.

Guvernatorul provinciei Şanliurfa, Salih Ayhan, a anunţat că în provincia sa s-au înregistrat 15 morţi şi 30 de răniţi. “În acest moment, avem 15 cetăţeni decedaţi şi 30 de cetăţeni răniţii”, este preciizarea guvernatorului, potrivit dha.com.tr.

În Malatya, situaţia este mai gravă: guvernatorul Hulusi Şahin a anunţat că au murit 23 de persoane şi că alte 420 de persoane au fost rănite. De asemenea, s-au prăbuşit 140 de clădiri.

AFAD a anunţat că au avut loc 32 de replici, dintre care una cu magnitudinea 6,6. Cutremurul s-a resimţit puternic şi în provinciile Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya şi Adana.

UPDATE:  Cel puţin 10 persoane au murit, au declarat doi oficiali turci, citaţi de Reuters.

În provincia Osmaniye sunt cel puţin cinci morţi, a declarat guvernatorul, potrivit agenţiei de stat Anadolu. Guvernatorul Erdinc Yilmaz a mai spus că 34 de clădiri au fost distruse în provincia sa.

UPDATE: Un corespondent BBC din Turcia relatează că la Diyarbakir un centru comercial s-a prăbuşit.

UPDATE: Jurnalistul Eyad Kourdi, care locuieşte în oraşul Gaziantep, a declarat pentru CNN că au avut loc până la opt replici "foarte puternice" în mai puţin de un minut de la producerea cutremurului iniţial cu magnitudinea de 7,8, ceea ce a făcut ca lucrurile din casă să cadă la pământ. 

Replicile puternice vor continua probabil în orele şi chiar în zilele următoare după un cutremur atât de puternic ca acesta, potrivit specialiştilor intervievaţi de CNN.

UPDATE: Serviciul european de monitorizare seismică EMSC a declarat că se evaluează posibilitatea unui risc de tsunami, transmite Reuters.

Şeful Crucii Roşii din Turcia a declarat că mobilizează resurse pentru regiune, deoarece a primit informaţii despre pagube grave şi clădiri prăbuşite şi a îndemnat oamenii să plece din casele avariate.

Posturile de televiziune TRT şi Haberturk au prezentat imagini cu oameni adunaţi în jurul unei clădiri distruse din Kahramanmaras, căutând supravieţuitori.

Guvernatorul provinciei Sanliurfa din sud-estul Turciei, Salih Ayhan, a declarat pe Twitter că există clădiri distruse şi a îndemnat oamenii să se ducă în locuri sigure.

CLĂDIRI DĂRÂMATE ŞI ÎN SIRIA

Cutremurul a fost resimţit în Cipru, Liban şi mai ales Siria, dar şi în Grecia şi Israel, potrivit The Guardian.

Presa de stat siriană a declarat că un număr mare de clădiri s-au prăbuşit în provincia Alep, în timp ce o sursă din cadrul serviciilor civile din Hama a declarat că mai multe clădiri s-au prăbuşit şi acolo.

"Au căzut tablouri de pe pereţii din casă", a declarat Samer, un locuitor din Damasc, capitala siriană. "M-am trezit îngrozit. Acum suntem cu toţii îmbrăcaţi şi stăm la uşă", a povestit sirianul.

Oamenii din Damasc, precum şi din oraşele libaneze Beirut şi Tripoli au fugit în stradă şi s-au urcat în maşini pentru a se îndepărta de clădiri, au declarat martorii.

OAMENII SUNT RUGAŢI SĂ NU BLOCHEZE DRUMURILE ŞI SĂ NU SUNE PE TELEFOANELE MOBILE

UPDATE: Potrivit CNN Turk, cutremurul a fost resimţit în mai multe oraşe mari, precum Kahramanmaraş, Gaziantep, Nevşehir, Kayseri, Ankara, Adana şi Hatay. Autorităţile fac apel la populaţie să lase drumurile libere, pentru a se putea interveni. De asemenea, oamenilor li s-a cerut să evite să folosească serviciul de telefonie mobilă şi să se folosească numai de mesajele text sau de mesaje transmise prin internet.

Se înregistrează în continuare replici după unda de şoc. O replică având magnitudinea de moment de 5,2 s-a produs la ora locală 5:23 (4:23, ora României), la 21 de kilometri est de Nurdagi.

MAI MULTE CLĂDIRI S-AU PRĂBUŞIT

UPDATE: Un cutremur de o asemenea forţă este foarte probabil să producă multe victime şi pagube materiale. De altfel, imaginile postate pe reţelele sociale arată că mai multe clădiri s-au prăbuşit. Alarmele maşinilor sună, iar oamenii merg pe străzi speriaţi, cu atât mai mult cu cât seismul a avut loc în timp ce mulţi dintre ei dormeau.

SEISMUL A DURAT APROAPE UN MINUT

UPDATE: Potrivit Reuters, Centrul de cercetare pentru geoştiinţe din Germania, GFZ, a evaluat magnitudinea cutremurului la 7,9 şi adâncimea la 10 kilometri. 

Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă din Turcia (AFAD) a estimat magnitudinea seismului la 7,4, iar epicentrul în apropierea oraşului Kahramanmaras din sudul ţării.

S-au înregistrat pagube la clădiri, iar oamenii erau adunaţi pe străzile înzăpezite, potrivit imaginilor difuzate de postul public de televiziune TRT.

Cutremurul a durat aproximativ un minut şi a zguduit ferestre, a declarat un martor pentru Reuters.

Zona este lovită în mod frecvent de cutremure puternice.

În 1999, peste 17.000 de persoane au fost ucise în urma unui cutremur puternic care a zguduit nord-vestul ţării.

CUTREMURUL A FOST URMAT DE REPLICI PUTERNICE

ŞTIREA INIŢIALĂ: 

Adâncimea cutremurului, evaluată iniţial la 24,1 kilometri, a fost revizuită de USGS, institutul american pentru geologie, la 26 de kilometri, iar apoi la 17,9 kilometri.

Seismul s-a produs la ora 1:17 GMT (4:17 ora locală, 3:17 ora României) şi epicentrul a fost localizat la 26 de km est de oraşul Nurdagi şi la 32 de km de oraşul Gaziantep.

La circa 10 minute a urmat, tot în centrul Turciei, un nou cutremur de 6,7 magnitudine de moment, care s-a produs la adâncimea la 9,9.  

O nouă replică a fost înregistrată la alte câteva minute, la 16 km est de Nurdagi, având magnitudinea de 5,6 în timp ce adâncimea la care s-a produs a fost estimată la 10 kilometri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.