Două rachete balistice, trase de către Coreea de Nord, au căzut în zona economică exclusivă (ZEE) a Japoniei, un vast spaţiu maritim situat în jurul arhipelagului nipon, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Două rachete balistice au căzut în ZEE”, a anunţat în faţa presei Kimi Onoda, un secretar parlamentar al ministrului japonez al Apărării.

Această zonă de întinde la până la 200 de mile nautice (370 kilometri), între apele teritoriale japoneze şi şi apele internaţionale.

Premierul japonez Fumio Kishida a anunţat că aceste tiruri nu au cauzat pagube, însă le-a condamnat ferm.

Ele ”încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi constituie un act necugetat care agravează provocările (Phenianului) la adresa comunităţii internaţionale”, a denunţat în faţa presei Fumio Kishida

Japonia a ”protestat ferm” pe lângă Corea de Nord, a subliniat el.

Coreea de Nord procedează cu regularitate la tiruri de rachetă în regiune, condamnate în mod sistematic de către vecinii săi, Coreea de Sud şi Japonia, ambele aliate apropiate ale Statelor Unite.

Însă rachete nord-coreene nu au mai căzut de câteva luni în zona economică exclusivă a Japoniei.

În urmă cu două săptămâni, Phenianul a încercat - fără succes - să trmită în spaţiu un ”satelit de recunoaştere militară” - care a provocat o eroare de alertă cu rachetă la Seul şi Okinawa, în sud-vestul Japoniei.

Consilierul în probleme de securitate naţională al Casei Albe Jake Sullivan a sosit joi, la Tokyo, unde urmrază să se întâlnească cu omologii săi din Japonia, Filipine şi Coreea de Sud.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.