Cel puţin un manifestant a fost ucis miercuri în confruntări între forţe de ordine şi susţinători ai opoziţiei, care acuză Comisia Electorală de fraude, după ce a anunţat că partidul aflat la putere în Zimbabwe din 1980, Zanu-PF, a obţinut majoritatea absolută în Adunarea Naţională, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un bărbat atinsn zona abdomenului, într-un tir cu gloanţe al unui militar, a murit din cauza rănilor, a constatat un fotograf AFP.

Anterior, poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă în încercarea de a dispersa mulţimea adunată în faţa sediului temporar al Comisiei Electorale, care a ripostat cu pietre.

”Nu vrem militarii în stradă. Ei nu ne vor face să tăcem cu puştile lor”, a avertizat Beridge Takaendesa, un fost agent imobiliar în vârstă de 43 de ani.

Baricade au fost ridicate în oraş din blocuri de beton şi pietre. Poliţişti antirevoltă blocau accesul, miercuri după-amiaza în sediul principalului partid de opoziţie, Mişcarea pentru Schimbare Democratică (MDC), în timp ce militari patrulau în oraş.

Preşedintele în exerciţiu Emmerson Mnangagwa, care i-a succedat în noiembrie lui Robert Mugabe, îndepărtat după aproape 40 de ani de putere printr-o lovitură în forţă a armatei şi a partidului său, a lansat un apel la calm.

”A venit timpul să se dea dovadă de responsabilitate, iar mai înainte de toate a venit vremea păcii. În această perioadă crucială, îndemn pe toată lumea să înceteze să facă declaraţii provocatoare (...). Ar trebui să dăm dovadă de răbdare şi maturitate” aşteptând rezultatele definitive, a scris el pe Twitter.

Scrutinele din perioada Mugabe au fost pătate cu regularitate de fraude şi violenţe.

”INEGALITATE DE ŞANSE”

Atent să se delimiteze de fostul său mentor, succesorul şi fosta sa mână dreaptă Mnangagwa a promis alegeri corecte, paşnice şi transparente şi a invitat observatori internaţionali, o premieră în 16 ani, în alegerile prezidenţiale, legislative şi municipale de luni, primele de la îndepărtarea lui Robert Mugabe.

Observatorii Uniunii Europene (UE) au denunţat miercuri, într-un comunicat, ”inegalitatea de şanse” între candidaţi în alegerile generale în Zimbabwe şi”intimidări ale alegătorilor”, subliniind totodată că atmosfera politică s-a ”ameliorat” în Zimbabwe.

Misiunea Comunităţii pentru Dezvoltarea Africii Australe (SADC) a salutat deja ”mediul paşnic” care a prevalat în timpul campaniei şi în ziua votului şi a ”dat posibilitatea poporului zimbabwian să-şi exercite dreptul constituţional”.

În cazul în care rezultatele vor fi contestate, SADC i-a ”îndemnat” pe candidaţi ”să se abţină de la orice formă de violenţă”.

Miercuri, Comisia Electorală (ZEC) a publicat primele rezultate parţiale ale alegerilor legislative. În 153 din cele 210 circumscripţii din ţară, ”Zanu-PF obţine 110 mandate, în timp ce MDC obţine 41 de mandate”.

Potrivit acestor date, Zanu-PF a obţinut majoritatea absolută în Camera inferioară a Parlamentului.

Nici Zanu-PF şi nici MDC nu au reacţionat imediat faţă de aceste prime rezultate oficiale ale alegerilor legislative, însă liderul MDC Nelson Chamisa a declarat că cele ale alegerilor prezidenţiale sunt pe cale să fie trucate.

Comisia Electorală, criticată din cauza părtinirii sale în cursul scrutinelor din perioada Mugabe, ”caută să publice rezultate pentru a câştiga timp şi a inversa victoria poporului în alegerile prezidenţiale”, a declarat Nelson Chamisa pe Twitter.

”Strategia este menită să-i pregătească mental pe zimbabwieni să accepte falsele rezultate în (scrutinul) prezidenţial (...). Noi am câştigat votul popular şi îl vom apăra”, a dat el asigurări.

PREŞEDINTELE, ”ÎNCREZĂTOR”

Prime rezultate în alegerile prezidenţiale, disputate în esenţă între Emmerson Mnangagwa şi Nelson Chamisa urmau să fie anunţate miercuri, porivit ZEC, care preconiza marţi că acest lucru avea să se întâmple vineri sau sâmbătă.

În cazul în care nimeni nu obţine majoritatea în primul tur al alegerilor prezidenţiale, primii doi candidaţi se înfruntă în turul doi, prevăzut pe 8 septembrie.

Rezultatele alegerilor legislative anunţate miercuri de ZEC contrazic anunţuri făcute cu o zi înainte de MDC, care a revendicat victoria.

Această proclamare a provocat furia Guvernului, care a ameninţat cu arestarea celor care anunţă rezultate în timp ce numărarea voturilor continuă.

La rândul său, preşedintele Mnangagwa, liderul Zanu-PF, s-a declarat, marţi, încrezător în victorie. ”Informaţii obţinute de reprezentanţii mei pe teren sunt extrem de pozitive”, a dat el asigurări.

Alegători s-au prezentat în masă, luni, în primele alegeri generale post-Mugabe, în contextul în care ţara se confruntă cu o gravă criză economică, de aproape două decenii.

Robert Mugabe, abandonat de armată şi partidul său, Zanu-PF, după ce l-a destituit pe Emmerson Mnangagwa din funcţia de vicepreşedinte, a fost nevoit să demisioneze în noiembrie, după 37 de ani de putere.

Duminică, într-o conferinţă de presă-surpriză, nonagenarul a anunţat că nu avea să voteze cu Zanu-PF, sugerând că avea să voteze cu Chamisa.

Locaţie [location]: harare

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.