Oficiali militari chinezi de rang înalt le-au transmis omologilor lor militari că China ”nu va face niciodată nici cel mai mic compromis” privind Taiwanul şi au îndemnat Statele Unite ”să înceteze să înarmeze” insula, anunţă miercuri Beijingul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste declaraţii au fost făcute în cadrul unor discuţii militare organizate luni şi marţi la sediul Departamentului american al Apărării, la Washington, cu câteva zile înaintea unor alegeri prezindeţiale - sâmbătă - în Taiwan, considerate cruciale.

Insula pe care China intenţionează să o recucerească - cu forţa dacă este necesar - se află în centrul unor tensiuni chinezo-americane, în contextul în care Statele Unite sunt principalul furnizor de armament al autorităţilor taiwaneze.

”În problema Taiwanului, China nu va face niciodată nici cel mai compromis sau concesie”, a anunţat delegaţia militară chineză în cursul acestor discuţii bilaterale, anunţă într-un comunicat Ministerul chinez al Apărării.

”Ea cere Statelor Unite să respecte principiul unei singure Chine, să-şi respecte promisiunea în mod concret, încetând să înarmeze Taiwanul şi opunându-se oricărei independenţe a Taiwanului”, subliniază ministerul.

Statele Unite recunosc Republica Populară China drept singurul Guvern legitim, însă sunt totdată principalul susţinător militar al autorităţilor de pe insulă - denumită în mod oficial Republica China -, lucru care deranjează Beijingul.

China consideră că Tiwanul este una dintre provinciile sale, pe care nu a reuşit încă să le reunifice cu restul teritoriului după sfârşitul Războiului Civil Chinez din 1949.

Ea spune că privilegiază o reunificare ”paşnică” a insulei, ai cărei 23 de milioane de locuitori sunt guvernaţi printr-un sistem democratic. Însă ea nu a renunţat niciodată să folosească forţa militară în acest scop.

”EXACERBARE”

Locuitorii Tiwanului urmează să-şi aleagă sâmbătă prin vot viitorul preşedinte.

Vicepreşedintele taiwanez William Lai, care provine din Partidul Democrat Progresist (PDP, proindependenţă), este prezentat ca favorit la succesiunea actualei preşedinte Tsai Ing-wen, tot de la PDP.

Cei doi sunt oile negre ale Beijingului, din cauza poziţiei lor în favoarea independenţei.

China a mai îndemnat Statele Unite, în aceste discuţii, ”să-şi reducă prezenţa militară şi acţiunile provocatoare” la Marea Chinei de Sud - contestate -, unde cele două puteri cu efectuat săptămâna trecută manevre militare în paralel.

Nave de război chinezeşti au efectuat joi exerciţii, în timp ce Filipnele se antrenează împreună cu armata americană, după o serie de incidente cu Beijingul în aceste ape contestate.

”Statele Unite trebuie să conştientizeze deplin motivele profunde ale problemelor de securitate maritimă şi aeriană, să-şi stăpânească trupele care se află în prima linie şi să înceteze să exagezere şi exacerbeze” incidentele, cere în acest comunicat ministerul chinez.

La rândul său, Washingtonul se declară convins de ”importanţa respectării libertăţii navigaţiei în ape internaţionale” împotriva unei ”hărţuiri repetate” a Chinei ”a unor nave filipineze care operează legal la Marea Chinei de Sud”.

În decembrie, nave chineze au tras cu tunul cu apă în două vapoare filipineze, în cursul a două misiuni separate de aprovizionare a unor recife disputate, potrivit unor înregistrări video difuzate de Paza de Coastă filipineză.

REVENDICÂRI

O coliziune între o navă filipineză şi un vapor al Pazei de Coată chineză a avut loc, iar China şi Filipinele s-au acuzat atunci reciproc de cauzarea acestui incident.

Beijingul revendică o mare parte a insulelor din Marea Chinei de Sud.

Alte ţări riverane - Filipine, Vietnam, Malaysia, Brunei - au pretenţii concurente, iar fiecare controlează mai multe insuliţe sau recife.

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping s-au pus de acord în noiembrie să relanseze discuţii militare bilaterale, suspendate timp de peste un an.

Discuţiile de săptămâna aceasta au fost coordonate de către Michael Chase, un oficial de rang înalt de la Departamentul american al Apărării şi generalul chinez Song Yanchao, a anunţat Pentagomul.

”China şi-a expprimat voinţa de a dezvolta relaţii militare sănătoase şi stabile cu Statele Unite, pe baza egalităţii şi respectului”, anunţă Ministerul chinez al Apărării.

Pentagonul a subliniat încomunicatul său importanţa menţinerii ”liniilor deschise de comunicare între militari”, în vederea ”evitării ca concurenţa să nu degenereze în război”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.