China ”nu va ezita să declanşeze un război”, dacă Taiwanul îşi declară independenţa, ameninţă ministrul chinez al Apărării Wei Fenghe vineri, într-o reuniune, în Singapore, cu secretarul american al Apărării Lloyd Austin, consacrată acestui subiect care împarte puternic cele două ţări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă cineva îndrăzneşte să despartă Taiwanul de China, armata chineză nu va ezita o clipă să declanşeze un război, indiferent care ar fi costul”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Wu Qian, citând declaraţii ale ministrului chinez din timpul acestei întâlniri cu secretarul american al Apărării

Beijingul - care consideră Insula Taiwan parte integrantă a teritoriului său - ”va sparge în mii de bucăţi” orice tenatativă de declararea independenţei, potrivit ministerului chinez.

Lloyd Austin i-a spus, la rândul său, lui Wei Fenghe că Beijingul trebuie ”să se abţină” de la orice nouă acţiune destabilizatoare în această regiune, anunţă Pentagonul.

El a ”reafirmat importanţa păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea (Taiwan), opoziţia faţă de modficări unilaterale ale statu-quoului şi a îndemnat (China) să se abţină de la orice nouă acţiune destabilizatoare faţă de Taiwan”, potrivit Apărării americane.

Cei doi miniştri - care au discutat la telefon în aprilie - s-au întâlnit pentru prma oară de când a preluat funcţia Lloyd Austin, în marja Forumului Securităţii ”Dialogul de la Shangri-la”, care are loc până duminică în Singapore, pentru prima oară din 2019, din cauza pandemiei covid-19.

Puncrtle de discordie s-au multiplicat în ultimii ani, între cele două ţări - Marea Chinei de Sud, influenţa tot mai mare a Chincei în regiunea Asia-Pacific, Războiul rus din Ucraina sau Taiwanul.

China consideră că această insulă cu 24 de milioane de locuitori una dintre provinciile sale istorice - în pofida faptului că nu deţine controlul asupra acesteia - şi şi-a sporit presiunile asupra Taipeiului, în ultimii ani, prin campanii de incursiune în zona de apărare aeriană a Taiwanului.

La 20 mai, China a efectuat a doua cea mai mare incursiune a armatei chineze, prin intrarea, potrivit Taipeiului, a 30 de avioane în Zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a insulei, inclusiv 20 de avionae de vânătoare.

La 23 ianuarie, 39 de avioane chineze au pătruns în ADIZ taiwaneză.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a denunţat aceste incursiuni drept semnul ”unei retorici şi unei activităţi tot mai provocatoare” ale Beijingului.

Preşedintele american Joe Biden a părut să rupă cu decenii de politică americană, în mai, într-o vizită în Japonia, unde, răspunzând unei întrebări, a declarat că Washingtonul ar putea apăra militar Taiwanul în cazul unei invazii a Beijingului.

Casa Albă a insistat ulterior asupra faptului că ”ambiguitatea strategică” - un concept intenţionat ambiguu care defineşte politica taiwaneză a Washingtonului de decenii - rămâne neschmbat.

Cele două puteri se opun, de asemenea, în subectul invazie Ucrainei de către Rusia,

Washingtonul acuză Beijingul de susţinerea tacită a Moscovei.

China a îndemnat la negocieri în vederea opririi războiului, însă nu a condamnat Rusia şi a criticat, în mai multe rânduri, furnizarea de armament american Ucrainei.

În conversaţia lor la telefon din aprilie, ministrul chinez al Apărării i-a cerut omologului său american să nu ”calomnieze, atragă în capcane, ameninţe sau să exercite presiuni asupra Chinei”.

Marea Chinei de Sud constituie altă sursă de tensiuni.

China revenedică aproape întreaga cale navigabilă de tranzit anual al unor schimburi economice în valoare de mii de miliarde de dolari.

Această zonă este revendicată, de asemenea, de sultanatul Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan şi Vietnam.

Bejingul ignoră hotărârea din 2016 a unui tribunal internaţional, care a stabilit că aceste pretenţii istorice ale Chnei sunt lipsite de fundament.

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a evocat, în cadrul unei reuniuni cu miniştri ai Apărării din Asia de Sud-Est, strategia americană de a menţine un mediu de securitate regional deschis, care să includă şi care are la bază legea”, anunţă într-un comuncat Guvernul de la Singapore.

Lloyd Austin se referea astfel, voalat, la atitudinea Chinei, care încearcă tot mai mult să se afirme în regiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.