Cele două Corei au deschis vineri un ”telefon roşu” între liderii lor, cu o săptămână înaintea unui summit între preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi numărul unu nord-coreean Kim Jong Un în Zona Demilitarizată (DMZ) care împarte peninsula, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această linie asigură o legătură între Casa Albastră - preşedinţia sud-coreeană de la Seul - şi biroul de la Phenian al Comisiei nord-coreene a Afacerilor de Stat, prezidată de Kim, una dintre cele mai importante  funcţii ale sale.

”Conexiunea istorică între liderii celor două Corei tocmai a fost stabilită”, a anunţat Yoon Kun-young, un oficial de rang înalt de la Casa Albastră. O conversaţie-test între oficiali a durat patru minute şi 19 secunde.

”Conexiunea este bună. Este ca şi cum ai sta de vorbă cu un vecin”, a precizat el.

Peninsula este împărţită de 70 de ani. De la sfârşitul Războiului Coreei (1950-1953), nicio comunicaţie telefonică sau poştală nu este permisă între cetăţeni obişnuiţi.

Această linie, care le va permite lui Kim şi Moon să vorbească în mod direct, este ultima dintr-o serie de măsuri care relevă efervescenţa diplomatică ce a pus stăpânire pe regiune după Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă organizate în Sud.

Liderii celor două Corei se întâlnesc vinerea viitoare în partea de sud a DMZ. Este vorba despre al treilea summit de acest fel de la sfârşitul războiului.

”BINECUVÂNTARE”

Războiul s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace, iar cele două ţări surori şi inamice se află, teoretic, în conflict 

Moon a declarat joi că doreşte să se declare oficial sfârşitul războiului, înaintea încheierii unui tratat.

Preşedintele american Donald Trump, care urmează să participe la un summit istoric cu Kim, a declarat că-şi dă ”binecuvântarea” celor două părţi să negocieze un astfel de acord.

Însă totul va depinde de programele nord-coreene balistic şi nuclear.

Nordul - care a lansat anul trecut rachete balistice intercontinentale (ICBM) capabile să atingă teritoriul continental al Statelor Unite şi a efectuat cel mai puternic test nuclear de până în prezent - spune de mult timp că are nevoie de arma atomică pentru a se proteja de o invazie americană.

Phenianul a propus între timp să se negocieze cu privire la acest subiect, în schimbul unor garanţii în vederea securităţii sale.

Însă formula ”denuclearizarea peninsulei”, folosită uneori, desemnează în realitate retragerea trupelor americane din Coreea de Sud şi încetarea protecţiei oferite de umbrela nucleară americană aliatului său sud-coreean.

Acest lucru este de neconceput la Washington. Statele Unite subliniază că vor o dezarmare nucleară totală, veritabilă şi ireversibilă a Coreei de Nord.

Trump tocmai a avertizat că summitul cu Kim ar putea fi anulat.

”NOUĂ ETAPĂ”

”Dacă cred că această întâlnire nu va fi fructuoasă, nu ne vom duce acolo. Dacă întâlnirea, atunci când mă voi afla acolo, nu este fructuoasă, o voi părăsi respectuos”, a ameninţat preşedintele american.

Moon a declarat că Nordul şi-a exprimat ”dispoziţia către o denuclearizare totală”, fără să ceară o retragere a trupelor americane.

”Ei vorbesc doar de garanţii de securitate”, a declarat el, adăugând însă că ”diavolul este în detalii”. ”Este prea devreme să se garanteze succesul dialogului”, care va putea să aibă loc ”doar după un summit americano-nord-coreean reuşit”, a avertizat el.

Phenianul a dat dovadă de reţinere în toate aceste subiecte, evocându-şi abia săptămâna trecută contactele cu Statele Unite.

Agenţia oficialăKCNA s-a abţinut de mai mult de o lună să evoce capacităţile nucleare ale Coreei de Nord.

Partidul Muncitorilor, partidul unic aflat la putere, s-a reunit în şedinţă plenară vineri, pentru a discuta despre o ”nouă etapă” într-o ”perioadă istorică importantă a revoluţiei coreene în dezvoltare”.

Observatori consideră însă puţin probabil ca, la această reuniune, să fie emise directive clare cu privire la eventuale schimbări politice.

Telefonul roşu instalat vineri nu este singura conexiune între Nord şi Sud.

O linie de comunicaţii militară a fost pusă în serviciu în ianuarie, după doi ani de tăcere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.