Cel puţin nouă persoane au fost blocate într-o mină de aur, în provincia Erzincan, în nord-vestul Turciei, în urma surpării unui val de pământ care poate fi contaminat cu cianură, anunţă marţi autorităţile turce, însă numărul exact al persoanelor blocate în subteran nu este cunoscut cu exactitate, anunţă la postul privat NTV guvernatorul Erzincan, Bekir Aksun, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Nu există veşti de la nouă mineri. O operaţiune de salvare este în curs, cu o echipă de 400 de persoane”, anunţă la postul public TRT Haber ministrul turc de Interne Ali Yerlikaya.

”Este vorba despre o alunecare a unei movile de pământ formată din pământ scos din mină”, declară ministrul.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou

Pământul surpat ar putea conţine cianură folosită în extracţia aurului, avertizează un sindicat al minerilor.

”Salvarea minerilor ar putea dura mult timp, din cauza pământului care conţine cianură”, avertizează Basaran Aksu, de la Sindicatul Bagimsiz Maden Is.

”Nu se pune problema unei scurgeri, în acest moment, în Eufrat”, un fluviu care traversează provincia Erzincan, potrivit guvernatorului Hamza Aydogdu.

Ministerul Mediului a anunţat că s-au luat măsuri în vederea ”împiedicării deversării unor materiale în Eufrat”.

CÂTEVA SECUNDE

Potrivit unor prime imagini difuzate de presa turcă, o movilă de pământ s-a surpat în câteva secunde şi a pornit la vale ca o scurgere de lavă, într-o vale, acoperind o suprafaţă mare.

Este vorba despre ”o masă de pământ de 8-10 decare”, care s-a răspândit pe ”100 de decare”, anunţă Ali Yerlikaya.

””Am dat dispoziţii în vederea iluminării noctune. Vrem un singur lucru: să le dăm o veste bună familiilor. Ne rugăm pentru acest lucru”, a adăugat el.

Alunecarea de teren a avut loc către ora locală 14.00 (13.00, ora României), la Iliç, în provincia Erzincan.

Echipe de salvatori din oraşe vecine au fost trimise la faţa locului, a anunţat Agenţia publică de gestionarea catastrofelor (AFAD).

Miniştrii Internelor şi Energiei urmau să se ducă la faţa locului, potrivit postului privat NTV.

”Ne vom mobiliza toate mijloacele pentru a elucida motivele acestui incident”, anunţă întreprinderea care operează  mina de aur, Anagold.

Mina de aur din provincia Erzincan, în care muncesc 667 mineri, a ţinut prima pagină în 2022, în urma unei scurgeri de cianură, care a determinat autorităţile să-i suspende pentru scurt timp operaţiunile.

Mina a fost redeschisă după ce a plătit o amendă, provicând un val de proteste în rândul partidfelor din opoziţie.

”În pofida scurgerii de cianură, permisul minei nu a fost retras, iar capacitatea sa a fost sporită. Întreprinderea a beneficiat de o protecţie judiciară (...). Toate acestea au pavat calea către dezastru”, a reacţionat Ordinul Medicilor din Turcia.

Alunecări de teren sau surpări de mine sunt relativ frecvente în anumite regiuni ale Turciei.

Patruzeci şi doi de mineri au murit într-o explozie, în 2022, la Amasra (nord).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.