Cel puţin nouă persoane au murit în cutremurul de magnitudinea 7,4 în Taiwan, cel mai violent din ultimii 25 de ani, iar mai multe clădiri s-au surpat, relatează AP şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alerte de tsunami în Taiwan şi Japonia au fost ridicate.

Un bilanţ anterior anunţa patru morţi şi peste 721 de răniţi.

Toate morţie s-au înregistrat în comitatul Hualien, în apropiere de epicentrul seismului, în estul insulei, potrivit Agenţiei nNaţionale taiwaneze de luptă împotriva incendiilor.

Trei dintre victime au murit pe o un traseu de drumeţii, zdrobite de roci antrenate de cutremur.

Altă victimă, un şofer, a murit într-o alunecare de teren, în timp ce se apropia de un tunel rutier.

Agenţia nu a precizat imediat circumstanţele celorlalte morţi, însă a revizuit în creştere bilanţul răniţilor la 821.

PÂNĂ LA 7,5 MAGNITUDINE

Magnitudinea acestui cutremur submarin a fost estimată la 7,5 de către Agenţia meteorologică japoneză (JMA), la 7,4 de către Institutul american de geofizică USGS şi la 7,2 de către Agenţia Meteorologică Taiwaneză (CWA).

O clădire din Hualien a fost puternic avariată. Parterul s-a prăbuşit parţial, iar imobilul era înclinat la aproape 45 de grade.

La Taipei, ţigle au căzut de pe clădiri vechi şi în unele complexe rezidenţiale mai noi, iar unele şantiere au fost avariate.

Elevii unor şcoli au fost evacuaţi pe terenuri de sport şi echipaţi cu căşti galbene. Unii şi-au pus cărţi în cap pentru a se feri de căderea unor eventuale obiecte în timpul unor replici.

Serviciul feroviar a fost oprit pe întreaga insulă cu 23 de milioane de locuitori, iar circulaţia metroului a fost oprită la Taipei, în care o linie nou construită a fost avariată.

Parlamentul taiwanez, care funcţionează într-o fostă şcoală construită înainte de al Doilea Război Mondial, a suferit avarii la pereţi şi tavane.

Un cutremur submarin de magnitudinea 7,4, porivit USGS, a avut loc miercuri în apropiere de Taiwan, cel mai important din ultimii 25 de ani, care a declanşat alerte de tsunami în Taiwan, Japonia şi Filipine.

Seismul a avut loc la mică adâncime, în apropierea coastei de est a insulei, înainte de ora locală 8.00 (3.00, ora României).

Mai multe replici au avut loc în zonă, resimţite în capitală.

”Cutremurul a avut loc în apropiere de coastă, la mică adâncime. A fost resimţit în întreg Taiwanul şi pe insulele vecine. Este cel mai puternic de 25 de ani, de la cutremurul din 1999”, a declarat presei directorul Centrului Seismologic din Taiipei, Wu Chien-fu.

Un cutremur de magnitidinea 7,6 a avut loc în septembrie 1999, soldat cu 2.400 de morţi, cea mai sângeroasă catastrofă din istoria modernă a Taiwanului.

”Este cu siguranţăă cel mai mare pe care l-am resimţit în viaţa mea şi a durat poate 30 de secunde, deşi mi-a părut că a durat mult mai mult timp”, declară un britanic, rezident la Taipei, Phil Smith.

”Am auzit câteva sirene ale unor vehicule de urgenţă, dar nu există cu siguranţă nicio panică”, a dat el asigurări.

Potrivit pompierilor, două imobile s-au surpat la Hualien, un oraş situat în apropiere de epicentru.

”Două clădiri s-au surpat, iar persoane ar putea fi blocate. Nu avem alte informaţii pentru moment”, a declarat un reprezentant al salvatorilor.

Imagini postate pe reţele de socializare ilustrează violenţa seismului.

Potrivit Bloomberg, Taiwan Semiconductor Manufacturing - cel mai mare producător mondial de cipuri avansate din lume - şi-a evacuat rapid instalaţile de producţie.

ORDIN DE EVACUARE ÎN FILIPINE

O alertă de tsunami, retrogradată ulterior la un ”avertisment”, a fost emisă în Japonia, pe insulele situate în sud-vest, unde s-a înregistrat cutremurul.

”Evacuaţi către zone mai înalte, nu vă întoarceţi din drum”, recomanda un prezentator al postului public japonez NHK.

Aeroportul din Naha, principalul oraş de pe Insula Okinawa, a anunţat că şi-a suspendat zborurile.

Nicio victimă sau pagube importante nu au fost semnalte imediat în Japonia.

Filipinele au fost avertizate cu privire la ”valuri înalte de tsunami” şi au îndemnat la evacuarea mai multor zone de coastă.

”Se recomandă puternic locuitorilor zonelor de coastă din provinciile următoare să evacueze imediat către zone mai înalte sau să se deplaseze mai departe, în interiorul uscatului”, a anunţat Institutul Naţional filipinez de Seismologie într-un aviz valabil în 23 de provincii.

”Proprietarii de vase din port, estuare sau ape de coastă puţin adânci din provinciile citate este necesar să-şi securizeze vasele şi să se îndepărteze de ţărm”, se arăta în aviz.

”Navele aflate pe mare în această perioadă este necesar să rămână în larg, în ape adânci, până la noi ordine”, cere institutul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.