Cel puţin 15 persoane au murit, iar alte 44 au fost rănite într-un incendiu, într-un bloc, în estul Chinei, vineri, potrivit unui bilanţ provizoriu anunţat sâmbătă de către autorităţile oraşului Nanjing, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cauzele sinistrului fac oboiectul unei anchete, însă primele alemente arată că incendiul a izbucnit în locul în care se aflau vehicule pe două roţi electrice, precizează sâmbătă autorităţile.

Nanjing, care a fost capitala imperială chineză, se află la aproximativ 250 de kilometri nord-vest de Shanghai.

Într-o conferinţă de presă, primarul oraşului, Chen Zhichang, a prezentat condoleanţe şi scuze familiilor victimelor.

”Suntem profund întristaţi şi vinovaţi”, de această tragedie, a declarat Chen, după care s-a înclinat, cerând iertare, în faţa jurnaliştilor.

Două dintre cele 44 de persoane spitalizate se aflau în stare gravă, potrivit autorităţilor.

Incendiul, care izbucnit vineri, la ora 4.39 (joi, 22.39, ora României), i-a surprins pe locuitori în somn.

Potrivit salvatorilor, 25 de vehicule de pompieri au fost mobilizate pentru a stinge incendiul.

EMOŢIE ONLINE

Imagini difuzate pe reţele de socializare chineze surprind partea de sus a unui zgârie-nori în flăcări, noaptea, şi o coloană uriaşă de fum degajându-se.

Alte imagini surprind flăcări uriaşe cuprinzând mai multe etaje ale blocului. Girofaruri ale vehiculelor de interveţie erau vizibile în apropiere, în întuneric.

Înregistrări video realizate dimineaţa, după stingerea inendiului, surprind un fum alb care se degaja din cinci părţi ale blocului.

Această tragedie era sâmbătă cel mai citit subiect pe Weibo, o reţea de socializare chineză asemănătoare Twitter, redenumită X.

”Bicicletele electrice (...) ar trebui să fie interzise în reşedinţe”, comenta un navigator pe Internet, referindu-se la presupusa cauză a incendiului.

Acest tip de bicicletă, foarte popular pe drumurile din China, se încarcă la prize obişnuite. Bateriile acestora sunt adesea branşate direct la alimentarea electrică a locuinţelor.

”Este foarte periculos”, tuna un utilizator pe Weibo, îndemnînd la o ”înăsprire” a reglementărilor în vederea unei interziceri.

ÎNVĂŢĂMINTE

Incendii sau alte accidente sângeroase au loc frecvent în China, din cauza unor norme de securitate insuficiente.

În ianuarie, cel puţin 39 de persoane au murit într-un incendiu, într-un magazin, în centrul Chinei.

Acest incendiu a izbucnit în subsolul unui butic, după ce muncitori au ”încălcat reguli” în timpul unor lucrări, potrivit autorităţilor.

Preşedintele chinez Xi Jinping a cerut atunci să se tragă învăţăminte în urma catastrofei, pentru a se evita noi drame.

Tot în ianuarie, cu cinci zile mai înainte, 13 elevi au murit într-un incendiu, într-un dormitor de internat, tot în centrul ţării.

În aprilie, un rar incendiu într-un spital la Beijing s-a soldat cu 29 de morţi şi a obligat pacienţi disperaţi să sară pe fereastră pentru a se salva.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.