Capitala Burkina Faso, Ouagadougou, era vineri ţinta unor atacuri în curs, în centrul oraşului, unde se află Ambasada Franţei, Institutul Francez şi Statul Major al armatelor ţării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Capitala Burkina Faso, Ouagadougou, era vineri ţinta unor atacuri în curs, în centrul oraşului, unde se află Ambasada Franţei, Institutul Francez şi Statul Major al armatelor ţării, relatează AFP.

Un corespondent AFP la faţa locului a auzit schimburi de focuri şi a văzut un vehicul, al atacatorilor, potrivit unor martori, în flăcări, pe drum.

Forţe armate speciale se desfăşurau la faţa locului, potrivit corespondentului AFP. Elicoptere survolau Ouagadougou.

”Atac în curs la Ambasada Franţei şi Institutul Francez. Rămâneţi acolo unde sunteţi”, se arăta într-un scurt mesaj postat înainte de ora 11.00 GMT (13.00, ora României) pe Facebook de Ambasada Franţei.

O oră mai târziu, alt mesaj anunţa că nu ”există certitudine în acst stadiu cu privire la locurile vizate”.

Ambasadorul Franţei la Ouagadougou, Xavier Lapdecab, este de asemenea prudent, într-un mesajpostat pe Twitter. ”Atac în curs la Ouagadougou. Consemne de prudenţă absolută tuturor compatrioţilor să rămână în loc sigur”.

”Atac terorist în această (vineri) dimineaţa la Ouagadougou (...), solidaritate cu colegi şi prieteni din Burkina Faso”, scrie la rândul său pe Twitter Jean-Marc Châtaigner, emisarul special al Franţei în Sahel. ”Prudenţă, evitaţi centrul oraşului”, îndeamnă el.

Potrivit unor martori, cinci bărbaţi înarmaţi au ieşit dintr-o maşină şi au deschis focul asupra trecătorilor, după care s-au îndreptat către Ambasada Franţei, în centrul capitalei Burkina Faso.

Potriivt unei surse din interiorul Ambsadei Franţei, cinci bărbaţi înarmaţi ar fi încercat să intre în ambasadă, fără să reuşească. Ei au tras, atunci, asupra sediului ambasadei, după care au intrat în sediul Statul Major al forţelor armate ale Burkina Faso.

Forţe speciale franceze sunt staţionate cu baza pe aeroportul din Ouagadougou.

EXPLOZIE ÎN APROPIEREA STATULUI MAJOR

Potrivit altor martori a avut loc o explozie în apropiere de sediile Statului Major şi Institutul Francez, la aproximativ un kilometru de acest prim atac, de asemenea în centrul capitalei.

Fotografii postate de locuitori ai capitalei pe Twitter surprind coloane groase de fum negru ridicându-se din mai multe clădiri, inclusiv cea a Statului Major.

Capitala Burkinei Faso a fost în ultimii ani ţinta unor atacuri jihadiste vizând locuri frecventate de occidentali.

Atacuri ale grupări jihadiste vizând reprezentanţi ai statului - sedii de jandarmerie şi şcoli mai ales - au loc cu regularitate în nordul ţării, la frontiera cu zone instabile din Mali.

La 13 august, doi atacatori au deschis focul asupra unui restaurant halal - Aziz Istanbul - situat pe bulevardul principal din capitală, soldat cu 19 morţi şi 21 de răniţi. Atacul nu a fost revendicat.

La 15 ianuarie 2016, 13 persoane - inclusiv şase canadieni şi cinci europeni - au fost ucişi într-un raid jihadist la hotelul Splendid şi restaurantul Cappuccino, în centrul Ouagadougou.

Asaltul forţelor ţării, susţinute de militari francezi, a durat aproximativ 12 ore, iar atacul a fost revendicat de Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI), care l-a atribuit grupării jihadiste Al-Mourabitoune.

Pe 3 februarie, un atacator a fost ucis într-o ambuscadă a unor bărbaţi înarmaţi contra unei patrule de poliţişti la Déou, o localitate situată în nordul Burkina Faso, la frontiera cu Mali.

Nordul Burkina Faso este teatrul unor atacuri jihadiste din primul trimestru al lui 2015, care s-au soldat cu 133 de morţi, în 80 de atacuri, potrivit unui bilanţ oficial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.