Bilanţul cutremurelor puternice din vestul Afganistanului este estimat la 2.000 de morţi, a declarat un lider taliban de rang înalt, adăugând că numărul acestora ar putea creşte şi mai mult în urma unuia dintre cele mai mortale cutremure care au lovit ţara în ultimele două decenii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Suhail Shaheen, purtătorul de cuvânt al talibanilor stabilit în Qatar, a declarat pentru Al Jazeera că multe persoane sunt date dispărute şi că operaţiunile de salvare sunt în curs de desfăşurare pentru a găsi oamenii prinşi în dărâmături în urma cutremurului cu magnitudinea 6,3 din provincia Herat.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Cutremurul, care s-a produs sâmbătă în regiuni situate la 30 de kilometri nord-vest de oraşul Herat, a fost urmat de opt replici puternice.

„Din păcate, bilanţul victimelor este foarte ridicat. Bilanţul este de peste 1.000 de morţi”, a declarat pentru AFP Bilal Karimi, purtător de cuvânt adjunct al guvernului taliban. „Aşteptăm să vedem cifrele finale”, a continuat el.

În satul Sarboland, din districtul Zinda Jan, zeci de case au fost distruse, a constatat, sâmbătă, un jurnalist AFP. Bărbaţii curăţau molozul, în timp ce femeile şi copiii aşteptau afară, printre dărâmături.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), peste 600 de case au fost distruse sau parţial avariate în cel puţin 12 sate din provincia Herat. În total, 4.200 de persoane au fost afectate într-un fel sau altul de cutremur, potrivit aceleiaşi surse. „De îndată ce a avut loc primul cutremur, toate casele s-au prăbuşit”, a declarat Bashir Ahmad, în vârstă de 42 de ani. „Cei care se aflau în case au fost îngropaţi. Sunt familii despre care nu avem nicio veste”, adaugă el.

Nek Mohammad se afla la muncă atunci când primul cutremur a lovit Afganistanul, în jurul orei locale 11.00 (6.30 GMT). „Ne-am dus acasă şi am constatat că nu mai era nimic. Totul se transformase în nisip”, a explicat el, adăugând că au fost găsite aproximativ 30 de cadavre. „Pentru moment, nu avem nimic. Nici pături sau altceva. Suntem abandonaţi alături de martirii noştri", a adăugat bărbatul de 32 de ani.

Sâmbătă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că „se aşteaptă ca numărul victimelor să crească pe măsură ce operaţiunile de căutare şi salvare continuă”. În Herat, considerată capitala culturală a Afganistanului, numeroşi locuitori şi comercianţi au fugit din clădiri imediat ce a avut loc primul cutremur.

Provincia Herat, care are o populaţie de 1,9 milioane de locuitori conform cifrelor Băncii Mondiale, este, de asemenea, afectată de secetă de ani de zile, ceea ce a dus la blocarea multor comunităţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.