Un bărbat - suspectat de faptul că este autorul atacului terorist de luni seara - a fost arestat la Bruxelles, anunţă parchetul federal, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Arestarea a avit loc în comuna Schaerbeek, unde o percheziţie a avut loc într-un imobil în noaptea de luni spre marţi.

O puşcă de asalt a fost găsită lângă bărbatul arestat - ca cea folosită în atacul de luni seara, anunţă ministrul belgian de Interne Annelis Verlinden la televiziunea publică flamandă VRT.

”Poliţia a deschis focul”, anunţă un purtător de cuvânt al parchetului, Eric Van Duyse.

Purtătorul de cuvânt al parchetului nu precizează dacă suspectul a fost rănit.

Suspectul urma să fie identificat în mod oficial.

Suspectul arestat marţi la Schaerbeek a fost atins de focuri de armă ale poliţiei, scrie presa belgiană.

El a fost internat la reanimare, anunţă ministrul de Interne Annelies Verlinden, citat de RTBF.

O ”percheziţie consolidată” a avut loc în timpul nopţii de luni spre marţi în nordul Bruxellesului, unde ”suspectul se afla în sejur”, a anunţat procurorul general belgian Frédéric Van Leeuw. 

Însă ”nimeni nu a fost găsit la adresa respectivă”, a anunţat el.

”Ca măsură de securitate, întreaga clădire a fost inspectată de poliţie”, a anunţat Frédéric Van Leeuw.

Imediat după atac, ”un video de revendicare a fost difuzat, în care bărbatul declară că a ucis trei suedezi”, a anunţat marţi procuroul federal.

”În altă înregistrare video filmată înaintea atentatului, acelaşi individ apare purtând o cagulă şi declară că «cartea lui Allah este o linie roşie pentru care se sacrifică»”, a precizat procurorul.

El se referea cel mai probabil la exemplare de Coran arese în Suedia în ultimele luni.

Autorităţile belgiene au anunţat anterior că atacatorul s-a revendicat de la Statul Islamic (SI) într-o înregistrare video şi a anunţat că vrea să vizeze suedezi.

Şcolile de bruxelles sunt deschise marţi, în pofida unei ridicări a nivelului alertei de atentat, a confirmat premierul belgian Alexander de Croo.

”Potrivit analizei OCAM (Organul de Coordonare şi Analiză a Ameninţării) nu există nicioameninţare specifică cu privire la şcoli”, a anunţat el.

Un bărbat a deschis focul la Bruxelles asupra unor susţinători suedezi care coborau dintr-un taxi, luni, la ora locală 19.00 (20.00, ora României), în timp ce Belgia juca un meci de fotbal împotriva Suediei.

Două persoane au fost ucise - una de naţionalitate suedeză, cealaltă de origine suedeză şi care ar avea cetăţenie sau dublă cetăţenie elveţiană, au anunţat autorităţile.

O a treia persoană, de naţionalitate suedeză, a fost rănită şi se afla în ”stare gravă”.

Suspectul - Abdesalem L.. - a fugit la locul faptei.

Este vorba despre un tunisian, în vârstă de 45 de ani, un migrant fără acte, cunoscut poliţiei belgiene.

Însă nu s-a descoperit ”niciun indiciu concret de radicalizare”, în pofida unei semnalări, în 2016, a recunoscut procurorul federal.

Nivelul alertei teroriste a fost ridicat la 4 în capitala belgiană, cel mai ridicat, implicând o prezenţă consolidată a poliţiei”, a anunţat premierul.

Parchetul federal, însărcinat cu dosare de terorism, a fost însărcinat cu ancheta.

Cei 35.000 de spectatori care asistau la meciul de foltbal Belgia-Suedia, întrerupt după atac, au părăsitn stadionul luni seara, după ce au fost blocaţi pe stadion.

Suporterii suedezi au fost conduşi la eroport sub escorta poliţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.