Autorul atacului din Piaţa de Crăciun de la Strasbourg a fost împuşcat mortal de poliţia franceză, în urma unei operaţiuni care s-a desfăşurat, joi seară, în cartierul Meinau, în apropiere de Neudorf, unde forţele de ordine i-au pierdut urma lui Chérif Chekatt în noaptea sângerosului atac, informează Le Figaro. Ministrul francez de Interne, Christophe Castane, a explicat circumstanţele în care a fost ucis autorul atacului din Piaţa de Crăciun, declarând la final că este "mândru".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Chérif Chekatt a fost împuşcat mortal de o patrulă a poliţiei, în jurul orei locale 21.00, pe strada Lazaret.

Ministrul francez de Interne, Christophe Castane, a explicat, joi seară, circumstanţele în care a fost ucis autorul atacului din Piaţa de Crăciun.

Potrivit lui Castaner, Chérif Chekatt a tras asupra a trei poliţişti, care au ripostat.

"În jurul orei 21.00, un echipaj format din trei membri ai poliţiei naţionale a reperat un individ pe o stradă publică. L-au interpelat, iar în acel moment individul s-a întors şi a început să tragă. Poliţiştii l-au neutralizat imediat pe atacator", a declarat ministrul francez de Interne, adăugând "Sunt mândru".

La rândul său, primarul oraşului Strasbourg, Roland Ries, a felicitat forţele de ordine.

"Vreau să felicit forţele de ordine care au făcut posibil acest rezultat necesar", a reacţionat Roland Ries, precizând că decizia de a se redeschide Piaţa de Crăciun s-a luat înainte de localizarea teroristului.

Potrivit unor martori, forţele de ordine au fost întâmpinate cu aplauze de persoane care se aflau în apropierea zonei unde a fost neutralizat Chérif Chekatt. Mai multe persoane au strigat "Bravo" după ce tânărul de 29 de ani a fost împuşcat mortal, scrie Le Figaro.

CĂUTAT DE 700 DE POLIŢIŞTI

Peste 700 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi în ultime două zile în căutarea tânărului de 29 de ani care s-a născut la Strasbourg şi care a ”semănat teroarea”, potrivit ministrului de Interne.

Bărbatul a fost rănit de militari din cadrul Operaţiunii Sentinelle înainte să fugă.

Născut la Strasbourg în 1989, pe numele său există o fişă ”S” (siguranţa statului) întocmită de către serviciile antiteroriste, în urma unei încarcerări din 2013 în 2015, în cursul căreia a atras atenţia serviciilor de informaţii din cauza unor violenţe, raficalizării şi a practicii sale religioase şi prozelitismului său. El era urmărit, din această cauză, de când a ieşit de la închisoare.

Chérif Chekatt avea un cazier ”destul de important” cu privire la violenţe, furturi, distrugeri -atât în Franţa, cât şi în Germania, unde a fost de asemenea încarcerat, însă nu a ”fost niciodată cunoscut din cauza unor delicte legate de terorism”, a insistat secretarul de stat de la Interne Laurent Nuñez la France Inter, dezminţind că bărbatul ar fi încercat să se ducă în Siria.

Înainte de atacul de marţi, fugarul a fost căutat în acea dimineaţă într-un caz de furt armat împreună cu ”banda sa de răufăctori”, ”care s-ar fi terminat rău” în august, cu o tentativă de omor, potrivit unei surse apropiate.

El urma să fie arestat în acest caz, marţi dimineaţa, de către jandarmi şi funcţionari din cadrul DGSI, însă bărbatul nu era acasă. O grenadă şi un pistol au fost găsite la domiciliul acestuia.

TREI MORŢI ŞI 13 RĂNIŢI

Atentatul în Piaţa de Crăciun de la Strasbourg de marţi seara s-a soldat cu trei morţi şi 13 răniţi, între care cinci grav, potrivit unui bilanţ revizuit în creştere, după decesul unui rănit, a anunţat joi prefectura din Bas-Rhin.

”Bilanţul, în continuare provizoriu, este de-acum de trei persoane decedate, cinci răniţi grav şi opt răniţi uşor”, a anunţat prefectura într-un comunicat.

Unul dintre cei cinci răniţi grav se află în stare de moarte cerebrală, a precizat joi Parchetul Parisului.

Marţi seara, cu puţin înainte de ora locală 20.00 (21.00, ora României), un bărbat identificat drept Cherif Chekatt, născut la Strasboirg, în vârstă de 29 de ani, a pătruns în centrul istoric al oraşului, în mijlocul Pieţei de Crăciun, şi a deschis focul, în mai multe rânduri, asupra trecătorilor.

Înarmat cu o armă de mână şi un cuţit, el a schimbat apoi focuri de armă cu forţele de ordine, care l-au rănit la braţ, după care a reuşit să fugă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.