Ambasadoarea Statelor Unite la ONU Nikki Haley a demisionat marţi, iar preşedintele Donald Trump i-a acceptat demisia, scrie presa americană, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Locatarul Casei Albe a declarat presei, în Biroul Oval că Haley urmează să părăsească postul la sfârşitul anului şi a apreciat că a făcut ”o treabă incredibilă”.

Trump, căruia fosta guvernatoare a statului South Carolina i s-a alăturat în Biroul Oval, a invitat-o să ocupe altă funcţie.

”Poţi să-ţi alegi”, a spus el.

Haley a fost confirmată în postul de ambasadoare a Statelor Unite la ONU în ianuarie 2017.

Trump a declarat că Haley i-a spus în urmă cu şase luni că vrea să-şi ia liber.

Ea a declarat presei că, în pofida unor speculaţii, nu intenţionează să candideze la preşedinţie în 2020 şi că va face campanie pentru trump, care şi-a anunţat intenţia de a candida la propria succesiune.

”Vă mulţumesc, domnule preşedinte, a fost o adevărată onoare”, i-a spus ea.

Haley ”a fost foarte specială pentru mine, a făcut o treabă incredibilă, este o persoană foarte importantă fantastică, dar şi o persoană care înţelege”, a declarat Trump.

”Ea a învăţat să-i cunoască pe actori. A cunoscut China, India, pe toată lumea”, a spus el.

”Iar ei o plac. Şi, poate mai important, o respectă”, a adăugat Trump.

”Am făcut o treabă fantastică împreună”, a continuat el. ”Am rezolvat o mulţime de probleme şi suntem pe cale să rezolvăm multe alte probleme”.

”Sperăm să te întorci la un moment dat, da?”, a spus trump. ”Poate în altă funcţie, poţi să-ţi alegi”, a adăugat el. Haley a râs.

Trump a adăugat că îl va nominaliza pe succesorul său în următoarele două-trei săptămâni.

”A făcut din ea o funcţie foarte încântătoare şi, mai important, o funcţie şi mai importantă. Aşa că avem mulţi oameni care vor să o exercite, iar ei sunt oameni foarte buni”, a spus el.

Acest anunţ apare după ce Haley a deţinut timp de o lună preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU.

Din prezentarea de profil pe Twitter a lui Haley a disărut deja orice trimitere la funcţia sa de ambasadoare.

Ea s-a aflat în centrul unui conflict cu Casa Albă în aprilie, când un consilier al lui Trump a acuzat-o că a anunţat prematur o nouă serie de sancţiuni impusă Rusiei.

Consilierul pe probleme economice Larry Kudlow le-a spus unor jurnalişti că Haley ”a luat-o înainte” în dezvăluirea măsurilor respective şi i-a catalogat interveţia drept ”o confuzie de moment”.

Ea i-a replicat câteva ore mai târziu, la Fox News. ”Cu tot respectul, eu nu devin confuză”.

Fiica unor imigranţi indieni, Haley l-a criticat frecvent pe Trump în campania sa prezidenţială, pe când era guvernatoarea statului South Carolina.

Ea a îndemnat, în decembrie 2017, ca femeile care l-au acuzat pe Trump de agresiune sexuală  ”să fie ascultate”.

Haley a sugerat, la un moment dat, că retorica lui Trump poate să declanşeze un război mondial.

Potrivit corespondentului BBC la New York Nick Bryant, Haley a format un parteneriat împreună cu secretarul general al ONU Antonio Guterres vizând să apere ONU de agenda antiglobalizare a lui Trump.

Faimoasa sa declaraţie ”sunteţi cu noi sau împotriva noastră” i-a surprins pe mulţi diplomaţi, însă ea este considerată o aliată a internaţionalismului, potrivit corespondentului BBC.

Congresmeni republicani au lăudat-o pe Haley după aflarea veştii.

Preşedintele în retragere al Camerei Reprezentanţilor a declarat că ea ”a fost o voce clară, coerentă şi puternică a intereselor Americii şi a principiilor democratice pe scena mondială”.

”Ea şi-a provocat prietenii şi inamicii să fie mai buni”, a adăugat el.

Senatorul Lindsey Graham din South carolina a apreciat că Haley a fost ”un adevărat agent al reformării” la ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.