Politicianul rus de opoziţie Aleksei Navalnîi a fost înmormântat la Moscova, vineri, pe fondul unei securităţi stricte şi al temerilor privind o represiune a poliţiei, la două săptămâni după ce a murit subit la vârsta de 47 de ani într-o colonie penală din Arctica, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Peste un sfert de milion de oameni au urmărit funeraliile lui Aleksei Navalnîi pe canalul său de YouTube. Ce s-a văzut şi ce arată rarul moment de sfidare publică la adresa lui Putin

Mesajul Iuliei Navalnaia, la înmormântarea soţului ei: „Îţi mulţumesc pentru 26 de ani de fericire absolută” - VIDEO
CITEȘTE ȘI Mesajul Iuliei Navalnaia, la înmormântarea soţului ei: „Îţi mulţumesc pentru 26 de ani de fericire absolută” - VIDEO

UPDATE - Cel puţin o arestare. Câteva sute de persoane sunt lăsate să meargă la mormânt

Cel puţin o parte din sutele de persoane în doliu care s-au adunat la cimitirul Borisovski au fost lăsate să intre la mormânt pentru a aduce un omagiu liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi, a relatat echipa CNN din Moscova.

O operaţiune bine organizată este în desfăşurare, cu cozi separate pentru intrarea şi ieşirea de la locul de înmormântare, a relatat echipa. Poliţia se adresează politicos oamenilor prin difuzoare şi le indică pe unde să meargă.

Pe de altă parte, cel puţin o persoană a fost arestată la înmormântarea opozantului rus, a anunţat vineri grupul de monitorizare OVD-Info.

Alte 22 de persoane au fost reţinute când au încercat să iasă din casele lor pentru a participa la înmormântare, potrivit OVD-Info.

CNN nu a putut verifica independent aceste informaţii, iar autorităţile ruse nu au dezvăluit informaţii suplimentare.

FĂRĂ ŞTIRI DESPRE NAVALNÎI ÎN PRESA DE STAT 

De altfel, agenţiile de ştiri şi posturile de televiziune de stat din Rusia au acordat un spaţiu foarte limitat funeraliilor şi înmormântării opozantului Aleksei Navalnîi.

În ciuda titlurilor de pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume, funeraliile lui Navalnîi nu au fost prezentate de postul de stat Rossia-24, în timp ce evenimentul era în desfăşurare.

Agenţia de ştiri de stat rusă TASS a relatat doar despre avertismentul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit căruia "orice adunare neautorizată va încălca legea" - pe care l-a indicat ca fiind al doilea cel mai citit articol de pe site-ul său.

Agenţia de presă de stat RIA a relatat, de asemenea, comentariile lui Peskov şi apoi a marcat momentul în care liderul opoziţiei a fost înmormântat şi ambasadorii care au participat la eveniment. 

UPDATE - Navalnîi a fost înmormântat. Oamenii strigă: "Lăsaţi-ne să intrăm!”

Capacul a fost pus pe sicriul lui Navalnîi şi apoi a fost coborât în pământ.

Pe fundal, se aude melodia My Way a lui Frank Sinatra.

Aleksei Navalnîi a fost înmormântat la exact două săptămâni de la anunţarea morţii sale de către serviciul penitenciar rus.

Rudele s-au adunat în jurul sicriului său la cimitirul Borisovski.

"Lioşa, la revedere! Somn uşor, dragă!", a strigat cineva din mulţimea care s-a îndreptat spre cimitir. Lioşa este un diminutiv al lui Navalnîi.

Alţii din mulţime scandau: "Lăsaţi-ne să intrăm să ne luăm rămas bun!"

UPDATE - Poliţia împiedică miile de oameni să intre în cimitir

Sicriul cu trupul neînsufleţit al opozantului a ajuns la cimitir.

Într-un mesaj postat pe Telegram, Ivan Jdanov, prieten apropiat al lui Aleksei Navalnîi, a scris: "Acei poliţişti proşti ai lui (Serghei) Sobianin (primarul Moscovei) au blocat pur şi simplu maşina morturară. Idioţi".

Canalul Mojem Obiasnit ("Putem explica") a anunţat pe contul său de Telegram că poliţia a început să "împingă oamenii afară din cimitir", după ce "cel puţin o sută de persoane, inclusiv jurnalişti, s-au adunat acolo".

"Există poliţişti la fiecare intersecţie care se apropie de cimitir", a explicat organul de presă, adăugând că "din ce în ce mai multe persoane sosesc cu flori, iar magazinele locale rămân fără flori", scrie Le Monde.

Numărul oamenilor care vin spre cimitir pare de ordinul miilor, potrivit imaginilor. Pe drum, unii dintre cei prezenţi strigă "Nu războiului" şi "Libertate pentru deţinuţii politici", potrivit unei înregistrări video postate pe Telegram şi pe X (fostul Twitter) de site-ul de investigaţie Mediazona.

Deocamdată, nu au fost raportate arestări la înmormântarea lui Aleksei Navalnîi, cel puţin cât timp procesiunea s-a deplasat de la biserică la cimitirul Borisovski, potrivit echipei lui Navalnîi şi grupului de monitorizare a drepturilor omului OVD-Info.

Cu toate acestea, cel puţin 13 persoane au fost împiedicate să îşi părăsească locuinţele pentru a participa la înmormântare, a raportat OVD Info, fără a dezvălui identitatea acestora. CNN precizează că nu a putut verifica independent aceste informaţii, iar autorităţile ruse nu au dezvăluit informaţii suplimentare.

O prezenţă mare de securitate a fost resimţită pe tot parcursul dimineţii, cu poliţişti vizibili pe acoperişuri şi detectoare de metale instalate la intrarea în cimitir.

UPDATE - Scandări împotriva regimului

Pe fondul scandărilor numelui lui Navalîi, mai multe persoane în doliu au dărâmat barierele de control, într-un aparent efort de a urma procesiunea funerară, potrivit imaginilor de la biserică, relatează CNN.

Slujba de înmormântare s-a încheiat, iar procesiunea a părăsit Biserica Icoanei Maicii Domnului şi se îndreaptă acum spre cimitirul Borisovski.

Unii au fost auziţi scandând, de asemenea, "Călăilor!", "Rusia va fi liberă!" şi "Nu războiului!" - transmite BBC.

Şi corespondentul Le Monde relatează că strigăte uitate de ani de zile au răsunat în faţa bisericii şi de-a lungul celor 3 kilometri care o separă de cimitir: "Navalnîi", "Rusia va fi liberă", "Putin hoţul", "Putin ucigaşul",  dar şi simple mesaje de "Mulţumesc".

Unii dintre participanţi i-au mulţumit mamei lui Alekei Navalnîi la ieşirea din biserică.

Poliţia antirevoltă, echipată ca pentru mari evenimente, s-a mulţumit să se maseze în jurul mulţimii.

Slujba de la biserică a fost scurtă, de abia o jumătate de oră, şi nu a existat nicio predică. În conformitate cu obiceiul ortodox, sicriul lui Aleksei Navalnîi a fost lăsat deschis, iar cei câţiva oameni care au putut intra în biserică, printre care şi corespondenţii Le Monde, au putut să-i vadă chipul închis la culoare şi transformat.

Locurile fuseseră rezervate pentru rudele lui Navalnîi. În rest, organizarea a fost haotică şi în niciun caz menită să permită mulţimii numeroase care aştepta în faţa bisericii încă de dimineaţă să-şi ia rămas bun, scrie Le Monde.

De îndată ce slujba s-a încheiat, sicriul a fost închis. În timp ce unele persoane încă mai doreau să-şi prezinte omagiile, au fost împiedicate să facă acest lucru de către lucrătorii funerari care doreau să închidă sicriul cât mai repede posibil. În acelaşi timp, strigăte de "Să îl salutăm" au răsunat în întreaga clădire a bisericii.

Tăcerea mulţimii, întreruptă mai devreme de simple aplauze, a făcut apoi loc furiei, care a fost aţâţată atunci când maşina mortuară, spre care s-a aruncat cu flori, a accelerat spre cimitir fără să aştepte procesiunea, ca şi cum ar fi fost necesar să se termine cât mai repede, a relatat corespondentul Le Monde.

UPDATE - Slujba s-a încheiat la biserică. Prima fotografie cu Navalnîi mort

Slujba de înmormântare de la biserică s-a încheiat, iar sicriul lui Navalnîi se îndreaptă acum spre cimitir, a declarat Ivan Jdanov, colaborator apropiat al lui Navalnîi, pe reţelele sociale. El a încurajat oamenii să înceapă să meargă spre cimitir, care se află la aproximativ 30 de minute de mers pe jos.

Foto: captură video
Foto: captură video

Între timp, o primă imagine cu trupul său aşezat în sicriu - i se vede doar chipul, trupul fiind acoperit de flori - a fost postată de echipa lui Navalnîi pe reţelele sociale.

Foto: CNN
Foto: CNN

În timp ce clopotul bisericii bate, sicriul cu trupul lui Aleksei Navalnîi este scos din biserică şi aşezat înapoi în maşina mortuară. Mulţimea îi scandează din nou numele: "Navalnîi! Navalnâi!" Şi, din nou, strigă: "Mulţumesc, Aleksei!" - relatează BBC.

Oamenii încep să arunce trandafiri şi garoafe pe drum şi strigă: "Nu te vom uita!"

Când uşile de la maşina mortuară se închid, izbucnesc aplauzele, iar poliţişti mascaţi privesc cum se îndepărtează maşina mortuară.

UPDATE - Părinţii lui Navalnîi au fost văzuţi intrând în biserica unde se desfăşoară acum funeraliile fiului lor.

UPDATE - Maşina mortuară a ajuns la biserică

Maşina mortuară care transportă sicriul lui Aleksei Navalnîi a ajuns în faţa bisericii din sud-estul Moscovei unde va avea loc slujba de înmormântare a acestuia, transmite BBC.

Oamenii care stăteau la coadă ca să intre să-şi ia rămas bun au început să scandeze numele lui Navalnîi şi să aplaude în momentul în care sicriul a fost scos din maşina mortuară şi băgat în biserică.

Diplomaţii străini, printre care ambasadorii Germaniei, Franţei şi SUA, au sosit la biserică pentru a-i aduce un omagiu lui Aleksei Navalnîi. Alexander Graf Lambsdorff, Pierre Levy şi Lynne Tracy au fost fotografiaţi lângă biserică, îmbrăcaţi în negru şi purtând trandafiri roşii.

CITEȘTE ȘI Kremlinul avertizează că orice adunare neautorizată pentru Navalnîi înseamnă încălcarea legii
CITEȘTE ȘI Prezenţă masivă a poliţiei la biserica unde va fi slujba pentru Aleksei Navalnîi. Oamenii stau la cozi lungi. S-ar fi făcut deja arestări. Roma îl trimite pe însărcinatul cu afaceri să asiste la slujbă - VIDEO

UPDATE - Semnalul live al echipei CNN care acoperă funeraliile opozantului rus Aleksei Navalnîi la Moscova pare să fie blocat. Cu aproximativ 20 de minute înainte de începerea înmormântării, nu sunt disponibile imagini în direct din biserică. De asemenea, nici feed-ul organizat de echipa lui Navalny nu prezintă imagini în direct de la faţa locului, scrie CNN.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Aliaţii lui Navalnîi - care au promis să transmită în direct pe internet evenimentele din această zi - l-au acuzat pe preşedintele Vladimir Putin că a dat ordin ca opozantul să fie asasinat, pentru că liderul rus nu ar fi putut tolera gândul că Navalnîi ar putea fi eliberat într-un potenţial schimb de deţinuţi cu SUA. Aceştia nu au publicat dovezi care să susţină această acuzaţie, dar au promis să prezinte modul în care a fost ucis şi de către cine.

Kremlinul a negat implicarea statului în moartea sa şi a declarat că nu are cunoştinţă de niciun acord pentru eliberarea lui Navalnîi. Certificatul său de deces - potrivit aliaţilor - spune că a murit din cauze naturale.

Navalnîi, fost avocat, reprezintă cea mai fermă provocare politică împotriva lui Putin de la venirea la putere a liderului rus, la sfârşitul anului 1999, organizând proteste de stradă şi publicând investigaţii răsunătoare despre presupusa corupţie a unor persoane din elita conducătoare.

Însă, în urma unei serii de acuzaţii penale pentru fraudă şi extremism - despre care Navalnîi a spus că au fost motivate politic - a fost condamnat la peste 30 de ani de închisoare, iar majoritatea susţinătorilor săi fie au fugit din ţară, fie se află în închisoare.

Navalnîi a decis să se întoarcă în Rusia din Germania în 2021, după ce a fost tratat pentru ceea ce medicii occidentali au spus că a fost otrăvire cu un agent neurotoxic, dar imediat a fost arestat.

Putin, care controlează toate pârghiile statului şi este de aşteptat să fie reales confortabil pentru un nou mandat de şase ani peste două săptămâni, nu a comentat încă moartea lui Navalnîi şi a evitat ani de zile să îl menţioneze numele.

Deşi Navalnîi este bine cunoscut în Occident, nici televiziunea de stat din Rusia nu l-a menţionat ani de zile, iar atunci când a făcut-o a fost pe scurt şi într-o lumină negativă.

SLUJBA ÎNCEPE LA ORA 13:00, ORA ROMÂNIEI

O slujbă religioasă pentru Navalny urmează să aibă loc la ora locală 14.00 (13.00, ora României) la Biserica Icoanei Maicii Domnului din cartierul moscovit Marino, unde Navalnîi avea domiciliul. Apoi este programată înmormântarea, la cimitirul Borisovskoie, la aproximativ 2,5 km distanţă, de cealaltă parte a râului Moskva, două ore mai târziu.

Aliaţii lui Navalnîi, care se află în afara Rusiei şi care au fost desemnaţi de autorităţi drept extremişti susţinuţi de SUA, au cerut persoanelor care doresc să îi onoreze memoria, dar nu pot participa la serviciul funerar, să meargă în schimb la anumite repere din oraşele lor, vineri seara, la ora locală 19.00.

Kremlinul a spus că declaraţiile aliaţilor lui Navalnîi sunt provocatoare şi a avertizat că poliţia va respecta legea.

Judecând după adunările anterioare ale susţinătorilor lui Navalnîi, este probabilă o prezenţă intensă a poliţiei, iar autorităţile vor dispersa tot ceea ce vor considera că seamănă cu o demonstraţie politică, în conformitate cu legile privind protestele.

Soţia lui Navalnîi, Iulia, cu care a avut doi copii, a declarat că nu este sigură dacă funeraliile în sine vor decurge în mod paşnic sau dacă poliţia va aresta participanţii. Ea se află în afara Rusiei.

Este de aşteaptat ca mama lui Navalnîi, Liudmila, în vârstă de 69 de ani, să participe la înmormântarea acestuia. Nu este clar cine altcineva va avea voie să intre în biserică pentru slujbă.

Navalnîi a condamnat decizia lui Putin de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina ca fiind o întreprindere nebunească şi construită pe minciuni. Însă biserica care va găzdui înmormântarea sa a făcut donaţii armatei ruse şi şi-a anunţat cu entuziasm sprijinul pentru război.

În perioada premergătoare înmormântării sale, aliaţii săi au acuzat autorităţile că le-au blocat planurile de a organiza un serviciu funerar civil mai amplu şi au declarat că persoane necunoscute au reuşit chiar să le zădărnicească încercările de a închiria un dric pentru a-l transporta la propria înmormântare.

Kremlinul a declarat că nu are nimic de-a face cu aranjamentele funerare ale lui Navalnîi.
 
 
 
 
 
 
Liderul opoziţiei ruse, Alexey Navalny, a fost înmormântat vineri într-un cimitir din Moscova, la exact două săptămâni de la anunţarea morţii sale de către serviciul penitenciar rus.
 
Rudele s-au adunat în jurul sicriului la cimitirul Borisovsky.
 
"Lioha, la revedere! Somn uşor, dragă!", a strigat cineva din mulţimea care a convergent spre cimitir. Lyoha este o poreclă a lui Navalny.
 
Alţii din mulţime scandau: "Lăsaţi-ne să intrăm să ne luăm rămas bun!"
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.