Preşedintele Joe Biden a declarat miercuri, într-o primă reacţie publică la alegerile de la mijlocul mandatului său prezidenţial, că indiferent de rezultatul final al scrutinului este pregătit să lucreze cu republicanii şi este deschis în privinţa „ideilor bune”, dar a schiţat în acelaşi timp domeniile în care nu va face compromisuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joe Biden a spus că alegerile desfăşurate marţi au arătat că a fost „o zi bună pentru democraţie” şi a subliniat rata bună de participare la vot şi mai ales proporţia de participare a tinerilor. El a dezvăluit că l-a sunat marţi seara pentru a-l felicita pe Maxwell Alejandro Frost , un democrat în vârstă de 25 de ani care ar urma să devină primul reprezentant al Generaţiei Z în Congresul federal. De asemenea, a ţinut să sublinieze că oficialii electorali şi-au făcut bine treaba.

„Lumea se uită la noi”, a spus Joe Biden, subliniind că este important ca America să arate că este democraţia stabilă şi deschisă care a fost dintotdeauna. El a răspuns astfel la o întrebare a unui reporter care voia să ştie ce părere are despre aripa „mega-MAGA” (extremistă) a Partidului Republican. Astfel de oameni sunt o minoritate în Partidul Republican, a spus Biden.

În ceea ce-i priveşte pe candidaţii democraţi şi prestaţia lor în alegeri, Joe Biden a apreciat că au avut „o noapte puternică”  şi a subliniat că se prefigurează cele mai bune rezultate obţinute de ei în alegerile intermediare din 1986 până în prezent.

„În timp ce presa şi experţii preziceau un val roşu uriaş, asta nu s-a întâmplat. Ştiu că aţi fost oarecum contrariaţi de optimismul meu obsedant, dar am avut un sentiment bun pe parcursul întregului proces electoral”, a mărturisit liderul Casei Albe.

Tradiţional, în alegerile de la mijliocul mandatului preşedintelui, văzute adesea ca un referendum la adresa politicilor administraţiei, partidul din care provine liderul Casei Albe este sancţionat, în favoarea adversarilor politici. Aşa se va întâmpla şi acum, când republicanii vor obţine probabil controlul cel puţin în Camera Reprezentanţilor, însă succesul lor este mult mai modest decât cel care se aştepta.

Pe de altă parte, Joe Biden a transmis că a înţeles care a fost mesajul alegătorilor: „Am înţeles că sunt frustraţi. Înţeleg că au fost câţiva ani foarte grei în această ţară pentru foarte mulţi oameni”, a spus preşedintele. Întrebat ce va schimba în următorii doi ani de mandat, în condiţiile în care sondajele arată că trei sferturi dintre alegători spun că ţara merge într-o direcţie greşită, Joe Biden a spus că nu va face ceva diferit, ci îşi va pune în aplicare agenda, dar a cerut timp ca rezultatele să se vadă. „Abia acum începe. Aşa că sunt optimist în legătură cu modul în care publicul va fi şi mai receptiv la ceea ce am făcut”, a declarat preşedintele.

Despre cooperarea cu un Congres dominat eventual de republicani, Joe Biden a spus că va fi deschis la ideile bune şi va face compromisuri „acolo unde are sens”, dar a subliniat câteva linii roşii: nu va fi de acord cu interzicerea avotului la nivel naţional, nu va renunţa la programul său în privinţa climei şi nu va face reduceri în bugetul programului Medicare. El a subliniat, de asemenea, că nu va lua măsuri care să ducă la creştere inflaţiei, problema care, potrivit sondajelor de opinie, a fost principala preocupare a americanilor care au votat la scrutinul intermediar de marţi.

„Poporul american a arătat clar, cred, că se aşteaptă ca şi republicanii să fie pregătiţi să lucreze cu mine”, a punctat Joe Biden. El a spus că speră că va continua să existe o cooperare între cele două partide pentru a oferi ajutor Ucrainei. „În domeniul politicii externe, sper că vom continua o abordare bipartizană de a ne opune agresiunii Rusiei în Ucraina”, a declarat preşedintele american.

Întrebat despre relaţia sa cu Kevin McCarthy, cel care probabil va deveni noul speaker al Camerei Reprezentanţilor, Biden a spus că nu a vorbit prea mult cu el, dar crede că va vorbi chiar în cursul acestei zile. În ceea ce priveşte modul în care vor colabora eventual pe viitor, Biden a spus că „există întotdeauna destui oameni în cealaltă echipă, fie că este vorba de democraţi sau de republicani, la care celălalt partid poate face apel, îi poate aborda pentru a obţine ajutor”.

Joe Biden a fost întrebat şi despre evenutala lansare a unor investigaţii împotriva sa şi a administraţiei sale, în cazul în care republicanii vor câştiga controlul în Congres. „Cred că publicul american vrea ca noi să mergem mai departe şi să facem lucruri pentru oameni. Cred că poporul american va judeca toate acestea. Este aproape o comedie. Adică, este... uitaţi, nu pot controla ce vor face ei. Tot ce pot face este să continui să încerc să fac viaţa mai bună pentru poporul american”, a răspuns Joe Biden.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.