Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi - care se află la putere din 2014 - a fost reales preşedinte cu 89,6% dintre voturile exprimate şi obţine astfel un nou mandat de şase ani, anunţă luni Autoritatea Electorală egipteană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Autorităţii Electorale, Hazem Badawy, anunţă că prezenţa la vot a atins un nivel ”fără precedent” de 66,8% dintre cei 67 de milioane de alegători egipteni.

Peste 39 de milioane de alegători egipteni au votst cu Abdel Fattah el-Sisi care se află la putere de un deceniu.

Al-Sisi a avut trei contracandidaţi - liderul Partidului Popular Republican, Hazem Omar, care a obţinut 4,5% dintre voturile exprimate, liderul unui mic partid de stânga, Farid Zahran, şi Abdel-Sanad Yamama din cadrul Partidului Wafd, o formaţiune politică centenară, în prezent marginală.

NICIO SURPRIZĂ

Victoria lui el-Sisi îi asigură un al treilea mandat - începând din aprilie - care ar urma să fie şi ultimul, potrivit Constituţiei egiptene.

Realegerea sa nu este o surpriză în această ţară cu 106 milioane de locuitori, pradă a numeroase crize - de la criza puterii de cumpărare la Războiul din Fâşia Gaza vecină.

În plină criză economică, inflaţia este în prezent de 36,4%, moneda egipteană şi-a pierdut jumătate din valoare, iar preţurile unor alimente de bază cresc în fecare săptămână.

Două treimi din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei sau imediat deasupra acestuia.

În alegerile prezidenţiale din 2014 şi 2018, Abdel Fattah el-Sisi a obţinut peste 96% dintre voturile exprimate,

El a prelungit de atunci durata mandatului prezidenţial de la patru la şase ani şi a modificat Constituţia pentru a lărgi numărul mandatelor consecutive de la două la trei.

UNII ALEGĂTORI NU-I CUNOSC PE CEILALŢI CANDIDAŢI

Peste 44 de milioane de persoane au votat - de la 10 la 12 decembrie -, potrivit Autorităţii Naţionale a Alegerilor din Egipt, iar peste 39 de milioane dintre ele au votat cu el-Sisi.

Pe străzi, panourile de campanie ale preşedintelui în exerciţiu sunt peste tot.

Mai mulţi alegători care au ieşit de la urne au declarat AFP că ”nu cunosc ceilalţi candidaţi”, în timp ce o mare parte a ţării a ignorat pur şi simplu scrutinul.

Departe de a pasiona mulţimile, campania prezidenţială s-a desfăşurat în noiembrie, în umbra Războiului din Fâşia Gaza între Israel şi mişcarea palestiniană islamistă Hamas, care acaparează de la 7 octombrie atenţia presei şi opiniei publice în toate ţările arabe.

Mulţi dintre egiptenii care-l susţin pe el-Sisi consideră că el este artizanul calmului din Egipt, după haosul care a urmat ”revoluţiei” din 2011 şi îndepărtării de la putere a lui Hosni Mubarak după 30 de ani de ”domnie”.

Abdel Fattah al-Sisi a promis încă de la începutul primului său mandat, în 2014, să readiucă stabilitatea, inclusiv pe cea economică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.