Uniunea Europeană (UE) a suspendat toate plăţile unui ajutor în vederea dezvoltării - în valoare de 691 de milioane de euro - acordat palestinienilor şi a decis să-şi reevalueze toate programele în curs, anunţă luni comisarul european însărcinat cu vecinătatea şi Extinderea Oliver Varhelyi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Toate plăţile (sunt) imediat suspendate, toate proiectele reexaminate, toate bugetele acestor proiecte, inclusiv din 2023, amânate până la noi ordine. Reevaluarea fiecărui program”, a anunţat comisarul ungar însărcinat cu Politica Vecinătăţii şi Extinderea UE într-o postare pe X.

Programul de ajutor în vederea dezvoltării aflat în curs se ridică la 691 de milioane de euro, anunţă el, fără să facă alte precizări.

”Amploarea terorii şi brutalităţii împotriva Israelului şi poporului său marchează o cotitură. Nu putem să ne facem că nu s-a întâmplat nimic”, declară comisarul european cu o zi înaintea unei reuniuni extraordinare de urgenţă a miniştrilor de Externe din Uniunea Europeană (UE), convocată în urma atacului Hamas împotriva Israelului.

UE - unul dintre cei mai importanţi susţinători financiari ai palestinienilor - are în vedere să finanţeze cu 1,2 miliarde de euro, în perioada 2021-2024, proiecte în domeniile educaţiei şi sănătăţii.

Uniunea nu finanţează ”în mod direct sau indirect” Hamasul, aflat la putere în Fîşia Gaza, considerat de către Bruxelles drept o organizaţie teroristă, a subliniat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE).

Peste 700 de persoane au fost ucise în sudul Israelului de la lansarea sâmbătă a unei ofensive din Fâşia Gaza de către Hamas.

Atacuri aeriene ale armagtei israeliene au ucis, în Fâşia Gaza, 560 de persoane, începând de dâmbătă, potrivit unui ultim bilanţ palestinian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.