Uniunea Europeană critică guvernul interimar format de către talibani în Afganistan, pe care nu-l consideră nici ”incluziv” şi nici ”reprezentativ” pentru diversitatea etnică şi religioasă a ţării, două elemente care fac parte dintre condiţiile impuse de către UE în vederea stabilirii unor relaţii cu noua putere afgană, relatează AFP

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În urma unei prime analize a numelor anunţate, nu pare să fie vorba despre formaţiunea incluzivă şi reprezentativă a bogatei diversităţi etnice şi religioase a Afganistanului pe care speram să o vedem şi pe care talibanii au promis-o în ultimele săptămâni”, declară într-un comunicat un purtărtor de cuvânt al UE.

Cei 27 au insistat săptămâna trecută, într-o reuniune a miniştrilor de Externe din UE, asupa necesităţii ca viitorul Guvern de tranziţie de la Kabul să fie ”incluzător şi reprezentativ”.

”Aceasta era una dintre cele cinci condiţii impuse” în vederea stabilirii unor relaţii între UE şi noua putere afgană, a subliniat purtătrul de cuvânt.

TALIBANI PAŞTUNI

Talibanii - care au revenit la putere la jumătatea lui august, la 20 de ani după ce au impus un regim fundamentalist şi brutal în Afganistan, în perioada 1996-2001 - au anunţat marţi alcătuirea unui guvern care nu are nimic ”incluziv”, contrar angajementelor pe care şi le-au asumat.

Toţi membrii acestui Guvern, care este condus de către Mohammad Hassan Akhund - un fost colaborator apropiat al fondatorului mişcării, mollahul Omar, decedat în 2013 -, sunt talibani.

Aproape toţi membrii Guvernului taliban sunt etnie paştună.

Mai mulţi dintre miniştri - dintre care unii erau deja influenţi în precedentul regim taliban - se află pe liste de sancţiuni ONU.

Patru dintre ei au fost încarceraţi la Închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay, în Cuba.

Premierul Mohammad Hassan Akhund a aprobat distrugerea, în 2001, a unor statui uriaşe ale lui Budha de la Bamiyan (centru), potrivit lui Bill Roggio, redactorul-şef al Long War Journal (LWJ).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.