Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat vineri că schimbările aduse de Polonia legii privind Curtea Supremă sunt un semn că lucrurile merg în direcţia bună, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„La prima vedere pare că se îndreaptă în direcţia bună. Avem nevoie de timp pentru a analiza în profunzime legislaţia. Vedem acest lucru ca pe un progres”, a declarat el la o conferinţă de presă de la Varşovia.

Joi, Camera inferioară a parlamentului polonez a aprobat un amendament legislative privind reformele Curţii Supreme, contestate de Uniunea Europeană pentru că nu îndeplinesc standardele democratice.

În octombrie, Curtea Europeană de Justiţie a decis că Polonia trebuie să suspende restructurarea Curţii Supreme, care permitea PiS, partidul aflat la conducerea ţării, să numească judecătorii importanţi.

O motivare a amendamentului a fost publicată pe site-ul parlamentului polonez miercuri: „Amendamentul reprezintă executarea deciziei Curţii Europene de Justiţie”.

Legea a micşorat vârsta pensionării la 65 de la 70 de ani. De la implementarea sa, peste 20 de judecători, o treime din total, au fost forţaţi să se retragă.

Amendamentul propus stipulează că judecătorii care au fost retraşi pot continua să lucreze, chiar dacă pensionarea lor rămâne validă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.