Misteriosul ”sindrom Havana”, de care suferă diplomaţi şi spioni americani în întreaga lume, ar putea avea o legătură cu armament cu energie folosite de membri ai unităţii de sabotaj a serviciului rus de informaţii militare (GRU), potrivit grupului de presă Insider, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O anchetă a serviciilor americane de informaţii, ale cărei concluzii au fost publicate anul trecut, arăta că este ”foarte improbabil” ca un adversar străin să fie responsabil de aceste afecţiuni, raportate pentru prima oată de către angajaţi ai Ambasadri Statelor Unite la Havana în 2016.

Insider, un grup de presă de investigaţie care se concentrează asupra Rusiei, cu sediul la Riga, în Letonia, scrie că membri ai Unităţii 29155 din cadrul spionajului rus au fost prezenţi în locuri unde au fost semnalate incidente de sănătate implicînd personal american.

Insider a desfăşurat această anchetă timp de un an, împreună cu ”60 Minutes” şi revista germană Der Spiegel.

Membri de rang înalt ai Unităţii 29155 au fost recompensaţi şi promovaţi cu privire la dezvoltarea unor ”arme acustice neletale”, dezvăluie cele trei publicaţii.

Rusia dezminte orice implicare.

Persoanele afectate prezentau migrene, greaţă, pierderi de memorie şi ameţeli.

Potrivit Insider, primul incident în care au apărut simprome ale ”sinfdromului Havana” a avut loc mai înainte de 2016.

”Probabil au avut loc atacuri cu doi ani mai înainte la Frankfurt, în Germania, când un angajat guvernamental american aflat în post la un consulat a fost lăsat inconştient de ceea ce părea să fie un fascicul de energie”, potrivit publicaţiei.

Congresul american a adoptat Legea Havana (Havana Act) în 2021, prin care autorizează Departamentul de Stat, Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) şi alte agenţii guvernamentale americane să efectueze plăţi către angajaţi şi familiilor acestora afectate de aceste simptome în timpul misiunii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.