Forţele de securitate au evacuat doi parlamentari independenţi din sediul televiziunii de stat din Ungaria după ce au încercat să citească o petiţie, la o zi după ce poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva celor care protestau faţă de Guvernul Orban, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi parlamentari se află printre cei 12 care şi-au petrecut noaptea în sediul televiziunii de stat, ca o continuare a demonstraţiilor împotriva politicilor prim-ministrului Viktor Orban.

Petiţia reafirmă cererile protestatarilor de duminică, care includ retragerea noii legi privind piaţa muncii, independenţa presei şi a tribunalelor şi ca Ungaria să se alăture biroului procurorilor UE.

Parlamentara independentă Bernadett Szel a postat imagini video pe pagina sa de Facebook care arată cum forţele de securitate se ceartă cu parlamentarul Akos Hadhazy pentru ca apoi să îl evacueze din clădire. Szel a precizat că şi ea a fost evacuată.

„Vrem să ne citim petiţia”, a afirmat ea în video.

Alţi parlamentari îşi continuă protestele în clădire.

Manifestaţia de duminică - intitulată ”Crăciun fericit, domnule premier” de organizatori - este a patra manifestaţie în decurs de o săptămână împotriva Guvernului Orban. Ea a fost organizată de opoziţia de stânga, grupuri de studenţi şi simpli cetăţeni.

Manifestanţii agitau steaguri ungare şi ale Uniunii Europene (UE). Ei au defilat pe un frig glacial de la marea Piaţă a Eroilor către Parlament, agitând banderole pe care se puteau citi mesaje ca ”Nu furaţi” sau ”Tribunale independente!”.

Noua Lege a muncii le permite angajatorilor să ceară până la 400 de ore suplimentare pe an. Criticii acestui text l-au catalogat drept ”legea sclaviei”.
De asemenea, Guvernul a trecut prin Parlament o lege care înfiinţează noi tribunale administrative, competente în probleme sensibile precum legea electorală, manifestaţiile şi corupţia.

De la instalarea sa la putere, în 2010, Viktor Orban a modificat sistemul electoral cu scopul de a-şi favoriza partidul, Fidesz, şi şi-a pus prsoane loiale la conducerea instituţiilor publice, în timp ce aliaţii săi s-au îmbogăţit.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.