Centrala nucleară Paks din Ungaria a oprit trei dintre cele patru reactoare ale sale, cu o putere combinată de 240 MW, din cauza creşterii temperaturii fluviului Dunărea, a anunţat joi seara operatorul centralei, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Temperatura Dunării, a cărei apă este folosită pentru răcirea reactoarelor, a atins joi 29,72 grade Celsius, forţând oprirea producţiei la cele trei reactoare începând cu ora 14.30 GMT (17.30, ora României).

Operatorul nu a specificat când poate fi restabilită puterea centralei la nivelurile normale.

Uzina de la Paks are patru reactoare VVER 440, construite în Rusia, cu o capacitate combinată de aproximativ 2.000 de megawaţi. Reactoarele au devenit operaţionale între 1982 şi 1987 şi sunt programate să fie retrase din uz în 2032-2037.

Ungaria intenţionează să extindă centrala, Rosatom din Rusia construind două reactoare VVER cu o capacitate de 1,2 gigawaţi fiecare, pe lângă cele patru reactoare care funcţionează în prezent.

CITEȘTE ȘI Sudul Europei suferă în urma unui val sever de căldură botezat Cerberus. Săptămâna viitoare situaţia va fi şi mai gravă: recordul de temperatură pentru Europa, de 48,8 grade Celsius, ar putea fi depăşit

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.