Budapesta pare să afişeze o atitudine de flexibilitate faţă de Ucraina, ministrul de externe Peter Szijjarto afirmând miercuri, într-o postare pe Facebook, că în ultimele săptămâni au fost luate unele măsuri pentru „a reconstrui încrederea reciprocă”, inclusiv în ceea ce priveşte transportul cerealelor ucrainene. Ministrul anunţă, de asemenea, că aşteaptă „cu speranţă” o întâlnire prevăzută pentru joi între miniştrii educaţiei din cele două ţări la care se va discuta controversata problemă a învăţământului în limba maternă pentru comunitatea maghiară din Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În ultimele săptămâni, am luat măsuri suplimentare pentru a reconstrui încrederea reciprocă în relaţiile dintre Ungaria şi Ucraina. De asemenea, s-au făcut paşi înainte, cum ar fi modificarea acordului privind traficul de frontieră, care va contribui la încetarea situaţiei nedemne de la graniţa dintre Ungaria şi Ucraina”, scrie Peter Szijjarto.

„Dezvoltarea infrastructurii la graniţa ucraineano-maghiară, sprijinită de guvern, va permite transbordarea a 1 milion de containere şi a 3 milioane de tone de grâu şi ulei comestibil pe an la Fényeslitke, ceea ce ar putea ajuta foarte mult comerţul Ucrainei cu Europa”, arată şeful diplomaţiei maghiare.

CITEȘTE ȘI Ungaria renunţă la interdicţia de import pentru mierea ucraineană, în ciuda protestelor apicultorilor locali. De ce a luat Budapesta această decizie

„Aşteptăm cu speranţă reuniunea de mâine (joi - n.r.) a grupului de lucru ungaro-ucrainean privind educaţia, deoarece cea mai importantă sarcină acum este de a restabili drepturile comunităţii maghiare din Transcarpatia la educaţie şi la utilizarea limbii materne”, mai spune Peter Szijjarto.

El a avut, miercuri, la Bruxelles, cu ocazia participării la o reuniune cu omologii din NATO, o întâlnire bilaterală cu o delegaţie condusă de Dmitro Kuleba, ministrul de externe de la Kiev, potrivit fotografiilor postate de Szijjarto pe Facebook.

Tensiunile dintre Ungaria şi Ucraina nu sunt noi, relaţiile lor diplomatice s-au deteriorat încă de înainte de invazia rusă în Ucraina, după ce Kievul a adoptat, începând din 2017, o serie de măsuri controversate cu privire la învăţământul în limba ucraineană.

Kievul a încercat să domolească aceste tensiuni şi a adoptat recent o lege care protejează drepturile minorităţilor etnice din Ucraina - un pas pe care guvernul ungar l-a respins ca insuficient.

CITEȘTE ȘI Ungaria este nemulţumită de răspunsul autorităţilor din Ucraina cu privire la drepturile maghiarilor din Transcarpatia: Nu conţine niciun progres

Peste 10.000 de maghiari trăiesc în Transcarpatia, o regiune situată în extremitatea vestică a Ucrainei, care s-a aflat sub controlul Budapestei până la Primul Război Mondial.

De la invazia rusă în Ucraina, Budapesta, care a menţinut relaţii cordiale cu Moscova, s-a opus ajutorului militar pentru Ucraina, pledează pentru negocieri de pace şi a blocat în UE unele decizii menite să ajute Kievul în războiul cu Rusia.

CITEȘTE ȘI UE este de acord, în principiu, să dea Ucrainei profiturile din activele ruseşti îngheţate. Ungaria a avut din nou obiecţii
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.