Eva Fahidi, o supravieţuitoare maghiară a lagărelor de concentrare de la Auschwitz şi Buchenwald, a murit luni, la vârsta de 97 de ani, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am aflat cu mare tristeţe despre moartea, în această dimineaţă, la Budapesta, a Evei Fahidi-Pusztai, o luptătoare acerbă pentru democraţie şi drepturile omului", a anunţat Fundaţia Memorial Buchenwald şi Mittelbau-Dora într-un comunicat de presă.

"Vocea ei, plină de înţelepciune şi de căldură, ne va lipsi profund", a scris fundaţia, regretând totodată o mare pierdere "pentru munca de comemorare în Europa".

Născută la 22 octombrie 1925 la Debrecen, în estul Ungariei, Eva Fahidi avea 18 ani când a fost deportată, alături de alţi 440.000 de evrei din această ţară central-europeană, în lagărele morţii, în decurs de câteva săptămâni, între mai şi iulie 1944. Ea a pierdut 49 de membri ai familiei sale, inclusiv părinţii. Îşi aminteşte ultima dată când le-a văzut pe mama şi pe sora ei de 11 ani pe rampa de sortare de la Birkenau. Eliberată de trupele americane în martie 1945, ea s-a întors în Ungaria, unde a renunţat la visul ei de a deveni pianistă din cauza urmărilor condiţiilor de muncă dure pe care le-a îndurat.

Timp de zeci de ani, Eva Fahidi a fost reticentă în a vorbi despre experienţele sale din lagăre. Însă o vizită la Auschwitz în 2003, la 59 de ani de la deportare, a făcut-o să simtă nevoia de a-şi scrie memoriile. Cartea sa "Sufletul lucrurilor" a fost publicată pentru prima dată în germană în 2004, apoi a fost tradusă în limba maghiară.



Ea a luat parte, alături de fostul cancelar german Angela Merkel, la o ceremonie organizată la Berlin cu ocazia comemorării a 70 de ani de la eliberarea Auschwitz-ului, în ianuarie 2015, iar câteva luni mai târziu a depus mărturie la procesul din Germania al fostului contabil al lagărului de exterminare, Oskar Gröning.

"Mi-am dat seama că vocaţia mea era să vorbesc despre Auschwitz cât mai multor oameni, măcar atât puteam să fac", a explicat ea într-un interviu acordat AFP în 2016. La acea vreme, bătrâna doamnă a susţinut la Budapesta un duet de dans, în faţa unui public cu sala plină, în ideea de a reuni generaţii pentru a discuta despre memorie şi traume.

"Am descoperit că ura era o povară. Ce a fost în trecut este trecut. Sunt în viaţă şi iubesc viaţa", mărturisea ea la vremea respectivă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.