China s-a oferit să sprijine Ungaria, partenerul său strategic de lungă durată, în probleme de securitate publică, dincolo de relaţiile comerciale şi de investiţii, în timpul unei întâlniri rare pe care un oficial chinez de rang înalt a avut-o cu premierul Viktor Orban chiar în momentul în care NATO se luptă să-şi extindă plasa de siguranţă în Europa, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

China speră să-şi aprofundeze legăturile cu Ungaria în materie de aplicare a legii şi de securitate, în contextul în care cele două ţări marchează 75 de ani de relaţii diplomatice, i-a spus lui Viktor Orban, săptămâna trecută, ministrul securităţii publice din China, Wang Xiaohong, potrivit agenţiei oficiale de ştiri Xinhua.

În timpul unei vizite la Budapesta, Wang a declarat că speră ca astfel de eforturi să fie "un nou punct culminant al relaţiilor bilaterale" în domenii precum combaterea terorismului şi a infracţiunilor transnaţionale.

De asemenea, cooperarea ar cuprinde şi consolidarea capacităţilor de securitate şi de aplicare a legii în cadrul Iniţiativei Belt and Road (Noul Drum al Mătăsii) a preşedintelui Xi Jinping, care vizează să lege China de restul lumii prin legături comerciale şi de infrastructură.

Wang s-a întâlnit şi cu ministrul de interne Sandor Pinter şi a semnat documente privind cooperarea în domeniul aplicării legii şi al securităţii, a precizat duminică Xinhua, fără a oferi detalii.

Asigurările de securitate din partea Chinei vin în contextul în care Ungaria, care întreţine relaţii bune cu Rusia, a încercat să-şi reducă dependenţa de ţările occidentale în ultimul deceniu, sub conducerea lui Orban, rezistând recent presiunilor de a aproba extinderea NATO în Europa prin includerea Suediei. Ungaria este singurul stat NATO care nu a ratificat încă cererea Suediei de aderare la blocul occidental de securitate.

China a criticat NATO, mai ales după ce blocul a declarat anul trecut că Beijingul îi lezează interesele, securitatea şi valorile prin "ambiţiile şi politicile sale coercitive". Presa de stat chineză a calificat NATO drept o provocare "gravă" la adresa păcii şi stabilităţii globale.

Pactul de securitate cu Ungaria reprezintă o victorie diplomatică pentru China în Uniunea Europeană, în condiţiile în care blocul îşi cântăreşte legăturile cu cea de-a doua economie a lumii din cauza divergenţelor privind drepturile omului, dezechilibrele comerciale şi invazia Rusiei în Ucraina.

Afinitatea crescândă a Ungariei faţă de Beijing a produs deja o spărtură în frontul colectiv al UE. În mai multe rânduri, Ungaria s-a dat la o parte sau s-a opus poziţiilor UE critice la adresa Chinei în chestiuni precum drepturile omului şi a salutat investiţiile chineze, în ciuda apelului UE ca membrii săi să-şi alinieze relaţiile cu China la cele ale blocului.

În Ungaria se află cea mai mare bază logistică şi de producţie a Huawei Technologies din afara Chinei, în ciuda avertismentelor Comisiei Europene potrivit cărora gigantul din domeniul telecomunicaţiilor reprezintă un risc pentru securitatea UE.

Din 2016, Huawei a încheiat un parteneriat cu firma de inteligenţă artificială Yitu Technology din Shanghai pentru a lucra la soluţii pentru oraşele inteligente, în vederea îmbunătăţirii siguranţei publice şi a activităţilor de poliţie cu ajutorul inteligenţei artificiale şi al monitorizării.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.