Uniunea Europeană a ales să ignore conflictele din Polonia pe tema schimbărilor pe care noul guvern liberal le face în justiţie şi în presa de stat, a declarat joi un consilier al premierului ungar, care a acuzat Bruxelles-ul de ipocrizie în reacţia sa faţă de aceste dispute, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O coaliţie pro-UE condusă de Donald Tusk a preluat puterea în Polonia în decembrie 2023 şi a început să facă schimbări în conducerea presei de stat şi a procuraturii, instituţii despre care spune că au fost politizate în timpul fostului guvern al partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS).

"Guvernul ungar consideră că unul dintre punctele slabe ale actualei Uniuni Europene este faptul că aceasta intervine în politica internă", a declarat Gergely Gulyas într-o conferinţă de presă. "Putem vedea că cei care sunt stricţi în alte cazuri au închis ochii aici", a spus el, referindu-se la Polonia.

Vechiul guvern al Poloniei a intrat în conflict de mai multe ori cu Bruxelles-ul, care i-a blocat bani, din cauza a ceea ce Comisia Europeană a considerat că ar fi măsuri care nu respectau statul de drept, în special în justiţie.

În decembrie, noul guvern de la Varşovia a scos din emisie canalul public de ştiri TVP Info şi i-a concediat pe directorii din mass-media de stat, în ceea ce a declarat că este o măsură menită să restabilească imparţialitatea presei de stat.

Analiştii media şi activiştii pentru libertatea de exprimare spun că, sub conducerea PiS, TVP nu a acţionat ca un furnizor neutru de ştiri, aşa cum prevede statutul său, ci a acţionat ca o portavoce a guvernului.

PiS denunţă, de asemenea, detenţia a doi membri ai fostului său guvern care au fost condamnaţi la închisoare. Partidul a încercat să îi prezinte pe aceştia drept prizonieri politici, o descriere respinsă de guvern şi de activiştii pentru drepturile omului.

Pe de altă parte, o instanţă superioară poloneză a decis luni să blocheze demiterea unui procuror de rang înalt acuzat că a participat la politizarea sistemului juridic al ţării. Ministrul justiţiei, Adam Bodnar, a declarat că Dariusz Barski, procurorul naţional, a fost eliberat din funcţie. Luni, Tribunalul Constituţional, despre care criticii spun că şi-a pierdut independenţa sub conducerea PiS şi a cărei şefă, Julia Przylebska, este considerată o "prietenă apropiată" a liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a încercat să blocheze demiterea.

Confuzia este starea care domină în sistemul judiciar polonez de când noul guvern s-a angajat în demersul său de a anula numirile şi modificările făcute de PiS în cazul instanţelor şi a presei de stat. Divergenţele dintre noul guvern şi şeful statului au degenerat într-un conflict deschis, în primele câteva săptămâni turbulente de "coabitare".

CITEȘTE ȘI Lupta între fostul şi vechiul guvern din Polonia se adânceşte. Şeful procurorilor a fost demis de ministrul justiţiei, Tribunalul Constituţional a blocat decizia

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.