Autorităţile ungare au arestat un norvegian în vârstă de 45 de ani suspectat că plănuia crime în masă care urmau să eclipseze masacrul comis în 2011 de extremistul de extremă dreapta Anders Behring Breivik, a anunţat marţi poliţia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anders Breivik a ucis 77 de persoane în cea mai mare atrocitate pe timp de pace din Norvegia, în iulie 2011. El a omorât opt persoane cu o maşină capcană în capitala Oslo şi apoi a împuşcat 69 de oameni, majoritatea adolescenţi, într-o tabără de tineret a Partidului Laburist organizată pe o insulă din apropiere.

Poliţia ungară a declarat că bărbatul arestat la Budapesta, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a încărcat mai multe postări video pe reţelele sociale în care şi-a prezentat planurile de a comite crime în masă într-o locaţie nespecificată.

Poliţia a declarat că suspectul, care vorbea cu precădere în norvegiană şi, în unele cazuri, în engleză, a spus că urmărea să depăşească crimele lui Breivik. "Pot lovi oriunde ... Aeroport, terminal feroviar, nimic nu poate fi o problemă ... Îi voi distruge pe cei nevinovaţi", ar fi declarat bărbatul în unele dintre înregistrări, potrivit poliţiei.

Bărbatul, reţinut miercurea trecută de forţele antiteroriste într-un apartament închiriat la Budapesta şi arestat oficial sâmbătă, a fost condamnat pentru diverse cazuri de violenţă şi infracţiuni sexuale în Norvegia, a declarat poliţia ungară, citând informaţii primite de la omologii lor norvegieni. Aceştia nu au oferit mai multe detalii despre infracţiunile sale din trecut.

Potrivit poliţiei ungare, citată de hirado.hu, suspectul era "priceput în lupta corp la corp" şi îl imita pe Breivik inclusiv în ceea ce priveşte înfăţişarea: purta o barbă asemănătoare cu cea a lui Breivik. Ca şi Breivek, şi el a dat în judecată statul norvegian, după ce a stat în închisorile norvegiene pentru alte infracţiuni.

Ancheta a scos la iveală faptul că bărbatul norvegian a fost în mai multe ţări străine din zonă, petrecând timp în fiecare dintre ele, a afirmat poliţia ungară, fără a specifica aceste ţări.

Poliţia norvegiană a confirmat pentru Reuters că a fost contactată de autorităţile ungare în legătură cu suspectul, dar a refuzat să comenteze "ancheta unei alte ţări".

Suspectul este reţinut acum într-o instituţie de psihiatrie medico-legală, a precizat poliţia maghiară.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.