Unchiul liderului sirian Bashar al-Assad, Rifaat al-Assad, a fost condamnat miercuri, la Paris, la patru ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de faptul că a construit în Hexagon un vast patrimoniu imobiliar, estimat la 90 de milioane de euro, a cărui confiscare a fost dispusă de către tribunal, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest dosar cu privire la ”bunuri ilicite”, Rifaat al-Assad, în vârstă de 82 de ani, absent la proces din ”motive medicale”, dar reprezentat de avocaţii săi, este găsit vinovat de spălare de bani în bandă organizată şi deturnare de fonduri publice siriene în perioada 1996-2016.

Rifaat al-Assad, un rezident britanic care deţine un adevărat imperiu imobiliar în Europa şi care se prezintă în prezent drept un opozant al nepotului său Bashar al-Assad, a fost condamnat de asemenea de spălare de bani şi fraudă în formă agravată şi disimularea muncii unor angajaţi în casă.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

El a fost însă achitat cu privire la fapte din perioada 1984-1996, din cauza unor probleme juridice.

Între bunurile confiscate de justiţia franceză se află două hoteluri private în cartiere pariziene scumpe, aproximativ 40 de apartamente, un castel şi herghelii în Val-d'Oise.

O proprietate de la Londra a fost, de asemenea, confiscată.

Denunţând o hotărâre ”care nu are la bază niciun element obiectiv”, avocaţii săi au anunţat că urmează ”să facă imediat apel” împotriva acesteia.

Tribunalul, care a arătat cu degetul fapte ”de o gravitate excepţională”, în pofida vârstei lui al-Assad, arată că ”elemente concordante acreditează existenţa unor deturnări de fonfuri publice în detrimentul statului sirian şi în beneficiul exclusiv al lui Rifaat al-Assad".

Într-odeclaraţi transmisă presei, avocaţii săi reafirmă că ”în dosar nu se află o centimă de fonduri provenind din Siria” şi că ”toate fluxurile identificate au o origine licită”.

Un fost pilon al regimului de la Damasc, Rifaat al-Assad a fost comandantul forţelor de elită în domeniul securităţii interne - Brigăzile Apărării, care au reprimat în sânge o insurecţie islamistă în 1982. De atunci a fost supranumit ”măcelarul de la Hama”.

Nevit săplece în exil în 1984, în urma unei lovituri de stat eşuate împotriva fratului său Hafez al-Assad, el s-a instalat în Elveţia şi apoi în Franţa împreună cu familia sa şi aproximativ 200 de oameni loiali.

Cel care nu a avut nicio avere familială în Siria a construit apoi un imperiu imobiliar, evaluat în prezent la 800 de milioane de euro, în principal în Spania, dar şi în Franţa şi Marea Britanie, care a trezit suspiciuni tardiv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.