Un vulcan a erupt vineri la aproximativ 40 de kilometru de capitala islandeză Reykjavik, a anunţat Agenţia meteorologică islandeză, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un şuvoi de lavă curgea dintr-o crăpătură din pământ în Geldingadalur, în apropiere de muntele Fagradalsfjall, potrivit imaginilor video filmate dintr-un elicopter de Garda de coastă. 

"Erupţia a început la Fagradalsfjall în Geldingadalur la ora 20.45 GMT. Este considerată de mică dimensiune şi fisura lungă de 500-700 de metri. Lava are o dimensiune mai mică de un kilometru pătrat", a indicat într-un comunicat Serviciu meteorologic (IMO), care supraveghează activitatea seismică. 

"Există puţină activitate eruptivă în acest sector", a adăugat acesta.                

Sistemul vulcanic din Krysuvik, care nu are crater principal, este situat la sud de muntele Fagradalsfjall, în peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei. Locul erupţiei se află la aproape 5 kilometri adâncime.

"Prima notficare a fost primită de Agenţia meteorologică la ora 21.40 GMT. Erupţia a fost confirmată de camerele web şi de imaginile din satelit", a precizat Agenţia pe site-ul său.      

Poliţia şi Garda de Coastă au fost trimise la faţa locului, dar populaţia a primit recomandarea de a nu se apropia. 

Aeroportul internaţional islandez Keflavik şi micul port pescăresc Grindavik se află la doar câţiva kilometri, dar zona este nelocuită şi nu prezintă pericol. 

Erupţiile vulcanice din regiune sunt cunoscute sub numele de erupţii efuzive, unde lava se scurge în mare parte pe suprafaţa vulcanului, diferit faţă de erupţiile explozive care aruncă nori de cenuşă. 

Sistemul vulcanic din Krysuvik este inactiv de 900 de ani, potrivit Biroului meteorologic, iar ultima erupţie în peninsula Reykjanes a fost acum aproape 800 de ani, în anul 1240.

Islanda numără 32 de vulcani consideraţi activi, cei mai mulţi din Europa. Ţara a înregistrat o erupţie la fiecare cinci ani.

În 2010, o erupţie a vulcanului Eyjafjallajokull a aruncat nori de fum şi cenuşă în atmosferă, perturbând traficul aerian mai mult de o săptămână şi anularea a 100.000 de zboruri în lume şi 10 milioane de pasageri blocaţi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.