Un vapor urmează să plece marţi din Fâşia Gaza - cu scopul de a ”sparge blocada” israeliană impusă enclavei palestiniene de peste zece ani, a anunţat comitetul mişcării ”Marele marş al întoarcerii”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Palestinienii din Fâşia Gaza, un teritoriu situat între Israel, Egipt şi Mediterana, se adună de la 30 martie cu scopul de a denunţa blocada israeliană şi a cere întoarcerea refugiaţilor palestinieni goniţi sau care au fugit de pe pământurile lor în 1948, la înfiinţarea Israelului.

Cel puţin 119 palestinieni au fost ucişi în tiruri israeliene în timpul acestor manifestaţii şi confruntări. Armata israeliană a fost acuzată de folosirea disproporţinată a forţei, iar Uniunea Europeană şi ONG-uri au reclamat o anchetă independentă cu privire la aceste evenimente.

Israelul acuză mişcarea islamistă palestiniană Hamas, cu care a purtat trei războaie din 2008, că s-a folosit de mobilizarea palestiniană pentru a acoperi tentative de atacuri contra Israelului.

”Anunţăm plecarea primei nave din Fâşia Gaza către lume marţi, la ora (locală) 11.00 (şi a României). Nava va transporta un grup de bolnavi, studenţi şi absolvenţi cu diplome”, a anunţat duminică activistul pentru drepturile omului şi membru al comitetului de organizare al ”Marelui marş al întoarcerii” Salah Abdel Ati.

El a făcut acest anunţ într-o conferinţă de presă organizată într-un port de pescari la vest de oraşul Gaza. El nu a precizat, însă, destinaţia navei.

Este vorba despre prima iniţiativă de acest fel lansată din Fâşia Gaza, potrivit organizatorilor.

Această plecare coincide cu marcarea a opt ani de la ”masacrul Mavi Marmara”, a precizat Salah Abdel Ati.

La 31 mai 2010, comandouri israeliene au luat cu asalt Mavi Marmara, o navă închiriată de un ONG turc. Nouă activişti au fost ucişi în atac, iar un al zecelea a murit mai târziu din cauza rănilor.

Acest feribot făcea parte dintr-o flotilă internaţională al cărei obiectiv declarat era să aducă ajutoare umanitare în Fâşia Gaza şi să atragă atenţia comunităţii internaţionale asupra consecinţelor blocadei.

Plecarea vaporului marţi va consacra ”lansarea primei linii maritime între Fâşia Gaza şi restul lumii şi punerea în aplicare a normelor cu privire la drepturile omului, care asigură libertatea de mişcare”, a subliniat Salah Abdel Ati.

”A venit timpul să se pună capăt blocadei”, a declarat el, cerând ONU, Comutetului Internaţional al Crucii Rişii (CICR) şi UE să asigure protecţia acestei călătorii.

Israelul impune de peste zece ani o blocadă terestră, aeriană şi maritimă Fâşiei Gaza, guvernată de Hamas.

Terminalul de la Rafah, la frontiera cu Egiptul - singura deschidere a Fâşiei Gaza spre lume care nu este controlată de Israel - a fost redeschis la jumătatea lui mai în timpul lunii Ramadanului, o premieră din 2013.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.