Zeci de mii de persoane sunt aşteptate să iasă sâmbătă pe străzile Londrei pentru un marş pro-palestinian, care se va desfăşura sub o puternică supraveghere din partea poliţiei în weekendul comemorării armistiţiului Primului Război Mondial, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La puţin peste o lună de la atacul mortal al mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului, care, ca represalii, a bombardat masiv Fâşia Gaza, manifestanţii, deja prezenţi în număr mare în capitală în weekendurile precedente, cer o încetare a focului.

Organizarea acestui marş, împotriva avizului guvernului, s-a transformat într-o criză politică. Ministrul de interne Suella Braverman se află acum într-o situaţie politică precară, după ce a pus la îndoială neutralitatea poliţiei, care a refuzat să interzică demonstraţia.

Premierul Rishi Sunak l-a avertizat pe şeful poliţiei londoneze, Mark Rowley, că îl va trage la "răspundere" pentru orice excese, în special dacă manifestanţii vor perturba comemorările de Ziua Armistiţiului, programate să aibă loc în acelaşi timp în capitală.

"Mulţumită celor care au luptat pentru această ţară şi pentru libertatea pe care o preţuim, cei care doresc să manifesteze o pot face, dar trebuie să o facă într-un mod respectuos şi paşnic", a declarat Downing Street într-un comunicat, vineri seara.

Traseul marşului, care ar urma să înceapă la prânz (ora 14:00, ora României), evită cu grijă zona Whitehall, unde urmează să aibă loc ceremonia principală în prezenţa premierului.

Vineri, poliţia a anunţat desfăşurarea unui dispozitiv masiv, cu aproape 2.000 de persoane mobilizate pentru a asigura securitatea atât a comemorărilor, cât şi a demonstraţiei. Laurence Taylor, şeful operaţiunilor în cadrul poliţiei londoneze, care se aşteaptă la peste 100.000 de manifestanţi, a subliniat că weekendul va fi "deosebit de tensionat şi dificil". În special, el se aşteaptă la apariţia contramanifestanţilor, inclusiv a huliganilor, ceea ce va creşte riscul de confruntare.

O zonă de excludere va fi creată în jurul locului de comemorare, iar poliţia va folosi puteri sporite pentru a controla manifestanţii. Poliţia a arestat deja aproape 200 de persoane la demonstraţiile anterioare organizate - în general paşnic - de la 7 octombrie, unele dintre ele fiind suspectate de acte de ură rasială.

Ministrul de interne Suella Braverman a descris demonstraţiile ca fiind "marşuri ale urii", susţinând că unii dintre organizatori "au legături cu grupări teroriste, inclusiv cu Hamas". Poziţia conservatoare a Suellei Braverman a atras o avalanşă de critici după ce aceasta a acuzat public poliţia de "standarde duble" în gestionarea demonstraţiilor, iar unii au cerut demisia sa din guvern.

Downing Street le-a cerut celor care participă la marş să fie "atenţi la mesajul pe care îl pot transmite" şi să fie "sensibili şi conştienţi de teama şi anxietatea pe care mulţi oameni din comunitatea evreiască, dar şi din comunitatea musulmană, le pot simţi ca urmare a acestor evenimente".

De la începutul conflictului, care a făcut mii de victime, Marea Britanie a înregistrat o creştere a actelor antisemite şi islamofobe. Vineri, în oraşul Rochdale, din apropiere de Manchester, doi adolescenţi au fost inculpaţi pentru că au scris cu spray cuvintele "Free Palestine" (Eliberaţi Palestina) pe un monument dedicat soldaţilor britanici ucişi în luptă.

Potrivit unui sondaj publicat de ziarul conservator The Telegraph, 52% dintre britanici consideră că marşul ar fi trebuit să fie interzis. Această proporţie creşte la 72% în rândul alegătorilor conservatori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.