Un cetăţean ucrainean, Glib Ivanov-Tolpinţev, în vârstă de 28 de ani, a fost extrădat către Statele Unite, unde este acuzat de ”piraterie informatică” şi ”trafic de parole”, a anunţat Departamentul american al Justiţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Glib Ivanov-Tolpinţev este suspectat de faptul că a pătruns în zeci de mii de computere şi că le-a scos la vânzare coduri de acces pe darknet, versiunea clandestină a Internetului, a anunţat miercuri într-un comunicat departamentul american.

Arestat în Polonia în octombrie 2020, el a fost transferat în Statele Unite în virtutea unui acord între cele două ţări şi a fost prezentat marţi în faţa unei judecătoare federale, care a dispus să fie menţinut în detenţie provizorie până la proces.

Potrivit actului inculpării, el deţinea, începând din 2016, controlul unui ”botnet” - o reţea de computere infectate cu un malware fără că propritarii să ştie -, de care s-a servit pentru a le decripta coduri de acces.

Într-o discuţie cu un complice, el s-a lăudat că că poate fura datele de identificare a cel puţin 2.000 de computere pe săptămână.

În 2017, în altă conversaţie, el a dat asigurări că şi-a procurat parolele a peste 20.000 de computere.

După vânzare, aceste coduri de acces au fost folosite în activităţi infracţionale, şi anume în fraude fiscale sau în atacuri de tip ransomware, potrivit Departamentului american al Justiţiei.

Statele Unite au fost lovite recent de numeroase atacuri de acest tip, care constau în pătrunderea în reţele ale unei entităţi în vederea criptării datelor acesteia, iar apoi cererea unei răscumpărări în schimbul cheii decriptării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.