Un proiect de lege care protejează căsătoria între persoane de acelaşi sex în Statele Unite a trecut o etapă-cheie în Senat, în urma unui acord, la începutul acestei săptămâni, între aleşi democraţi şi republicani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Toţi senatorii democraţi şi aproximativ zece senatori republicani au adoptat miercuri - cu 62 la 37 de voturi - o dispoziţie procedurală, într-un vot rar care depăşeşte liniile partidelor, la o săptămână după alegerile de la jumătate de mandat.

Uniunile între persoane de acleaşi sex sunt garantate, în Statele Unite, de către Curtea Supremă, începând din 2015.

Însă, după ce Curtea Supremă şi-a anulat, într-un vot istoric, garantarea avortului, numeroşi progresişti se tem că acest drept la căsătorie ar putea fi şi el anulat.

Camera Reprezentanţilor a adoptat o lege care protejează aceste uniuni gay în toată ţara. Democraţii şi 47 de republicani au susţinut textul atunci, însă aproximativ 160 de republicani au votat ”împotrivă”.

În Senat, negocieri se purtau de săptămâni de zile în vederea asigurării susţinerii a cel puţin zece republicani, un număr de voturi necesar adoptării textului, supus regulilor unei majorităţi calificate.

Un grup de senatori din ambele partide a anunţat luni că s-a ajuns la un acord în acest sens.

Acest text ”va asigura faptul ca cuplurile lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali şi mixte să fie respectate şi protejate în mod uniform de către legea federală”, a salutat întrun comunicat preşedintele american Joe Biden.

O largă majoritate a americanilor susţine căsătoria între persoane de acelaşi sex, inclusiv în rândul republicanilor.

Însă dreapta religioasă se opune, în majoritatea sa, căsătoriei gay.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.