Parada din Piaţa Roşie pentru ziua de 9 Mai, timp de decenii un moment în care sacrificiul uluitor al Rusiei în „Marele Război Patriotic” a fost onorat cu tristeţe, a fost golită de conţinut la propriu în 2023, când, cu doar un tanc şi câţiva soldaţi foarte tineri a devenit de fapt doar un fundal pentru deciziile proaste liderului de la Kremlin, comentează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Discursul lui Putin a fost presărat cu referiri la narativul său propagandistic mai amplu potrivit căruia invazia şi războiul pe care le-a declanşat în Ucraina i-a fost impuse, de fapt, chiar de NATO, în condiţiile în care Rusia marchează la 9 Mai o victorie în al Doilea Război Mondial obţinută împreună cu unii dintre aliaţii pe care acum îl blamează. Întrebarea cheie este câţi dintre cei din mulţime au simţit şi ei această disonanţă, notează CNN.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Paradă de Ziua Victoriei la Moscova, umbrită de insuccesele militare din Ucraina pentru al doilea an la rând. Putin spune că împotriva Rusiei se poartă „un adevărat război” şi portretizează Occidentul ca răul absolut - VIDEO, FOTO

Defilarea în sine de la paradă a fost, de asemenea, revelatoare. A existat un singur tanc: un T-34, un model fabricat acum 89 de ani, înainte ca Putin să se fi născut, ceea ce ridică întrebarea de ce liderii militari au decis să-l includă la paradă. Nivelul echipamentului greu expus a părut, de asemenea, subţire - poate de înţeles pentru o armată care este măcinată pe o linie de front largă şi implacabilă. Dar, din nou, aceasta semnalează o problemă de lungă durată pentru Kremlin. Trebuie să-şi demonstreze în continuare forţa, puterea, dar nu mai are prea multă putere reală cu care să o facă. Exerciţiul sfârşeşte prin a fi unul de dezvăluire a slăbiciunii.

Pe cer nu a trecut niciun avion cu reacţie. Kremlinul însuşi fusese - conform propriului comunicat de presă - atacat cu drone cu doar câteva zile înainte. Toate acestea sunt incompatibile cu unicul argument pe care Putin l-a scos la vânzare - acela că, sub conducerea sa, Rusia este inexpugnabilă şi respectată din nou, comentează CNN.

În spatele tuturor acestor aspecte se ascunde şi adevăratul progres al războiului. Drama secundară constantă pe care o joacă cea mai proeminentă figură militară a Rusiei - şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin - a continuat să se desfăşoare. Acesta a ameninţat că va părăsi oraşul-cheie Bahmut dacă nu primeşte mai multe obuze de artilerie, a precizat că va pleca cu siguranţă miercuri, 10 mai, apoi a spus că va rămâne. El a ales momentul paradei pentru a transmite o declaraţie în care spunea că, de fapt, trupele Ministerului rus al Apărării au abandonat poziţiile din jurul Bahmutului şi că a fost ameninţat cu acuzaţii de trădare dacă pleacă. Acesta nu este un mesaj de unitate.

În al doilea rând, furia Rusiei pare să rămână fără efect. Pentru încă o noapte, un val de atacuri cu drone şi rachete a fost zădărnicit de apărarea aeriană a Ucrainei. În ultima săptămână, s-au pierdut vieţi omeneşti şi civili au fost răniţi de resturi de drone distruse sau de rachete care au reuşit să treacă. Însă, mai presus de toate, apărarea aeriană a Ucrainei s-a dovedit a fi puternică - iar cea a Moscovei mai puţin puternică. Aceasta ridică din nou întrebarea pe termen lung a acestui război: o Rusie slabă este periculoasă sau doar slabă? - conchide CNN în analiza sa.

CITEȘTE ȘI Înainte de parada din Piaţa Roşie de la Moscova, Rusia a lansat un nou atac asupra Ucrainei. Kievul spune că a doborât 23 de rachete de croazieră

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.