Un tânăr în vârstă de 32 de ani, Jake Angeli, originar din Arizona, a devenit o celebritate pe reţele de socializare în doar câteva ore, după ce s-a prezentat în faţa Capitoliului, la apelul lui Donald Trump, şi după ce a reuşit să pătrundă în hemiciclu, în timpul luării cu asalt a Congresului de către simpatizanţi ai preşedintelui american în exerciţiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu ajutorul ţinutei sale - la bustul gol, tatual, machiat şi purtând pe cap o căciulă de blană şi două coarne, care i-au adus supranumele de "Shaman" - s-a făcut remarcat activistul, care pare că a devenit un simbol al acestei invazii a Congresului.

Însă, dincolo de deghizarea care poate provoca zâmbete, el este un obişnuit al manifestaţiilor de acest tip, după ce şi-a multiplicat participarea la adunări în faţa Capitoliului din Arizona, la Phoenix, capitala statului.

El manifesta iniţial cu scopul de a face cunoscute publicului larg ”conspiraţiile” pe care le-ar fi descoperit.

Jake Angeli - care se autointitulează "QAnon Shaman" - este membru al influentei mişcări cu acest nume, care susţine că luptă împotriva membrilor ”statului profund” ce manipulează societatea şi care, susţine ea, practică pedofilia. Adepţii QAnon consideră că Donald Trump este ”alesul” menit să lupte împotriva acestor practici.

Această ideologie de extremă dreapta a apărut pe reţele de socializare, prin mesaje postate de către un anumit Q, liderul mişcării, care ar fi un membru influent al administraţiei Trump - o teorie nedovedită. Unii cred că Donald Trump ar fi acest personaj misterios.

Jake Angeli a fost intervievat miecuri, înainte să pătrundă în Capitoliu, de către postul austriac de televiziune ORF, ţinând în mână o pancartă cu mesajul "Q sent me” (”Q m-a trimis”).

Într-o diatribă aproape neîntreruptă de zece minute, şamanul conspiraţionist îşi înşiruia toate credinţele - de la o nouă ordine mondială vrută de către un complot bancar mondial şi până la elite care, ”mulţumită miliardelor lor”, ar beneficia de noi tehnologii precum ”energia infinită” şi ”tehnologia antigravitaţie”.

SIMBOLURI NEONAZISTE?

În ceea ce priveşte deghizarea sa, acest fost actor, o dublură şi un cântăreţ spune, într-un interviu acordat AZCentral, că aceasta îl ajută ”să atragă atenţia”.

Potrivit acestei surse, bărbatul a luat parte la manifestaţii împotriva măsurilor împotriva covid-19 în Arizona, unde Joe Biden a obţinut o victorie în alegerile prezidenţiale.

Tatuajele acestui activist sunt, de asemenea, comentate pe reţele de socializare, mai ales un simbol de pe tors care reprezintă trei triunghiuri încrucişate - Valknut, care se referă la Wotansvolk (Poporullui Odin).

Este vorba despre o ideologie inspirată de panteonul nordic şi germanic, folosită în sferele rasiste, antisemită şi neonaziste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.