Un super-taifun s-a format în doar 48 de ore şi ameninţă Filipinele şi Taiwanul cu rafale de vânt distrugătoare şi ploi torenţiale, în zilele următoare, avertizează Biroul Meteorologic din Taiwan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Taifunul de categoria 5 pe scala Saffir-Simpson - denumit Chanthu - se afla vineri la aproximativ 630 de kilometri sud-est de sudul extrem al Taiwanului, cu rafale care atingeau 234 km/h, potrivit acestei agenţii meteorologice.

Agenţia meteorologică filipineză a anunţat că taifunul urmează ”să şteargă” vârful de nord-est al Filipinelor vineri şi a avertizat cu privire la rafale de vânt ”distrugătoare” atât în oraşul Santa Ana, în care trăiesc aproximativ 35.000 de oameni, cât şi pe Insulele Babuyan (est), foarte îndepărtate.

Ea a anunţat că pe mare urmează să se formeze valuri cu o înălţime de 2,5 până la zece metri.

Guvernatorul din Cagayan a ordonat angajaţilor Guvernului şi sectorului privat să rămână acasă şi să-şi”fortifice” locuinţele, a anunţat însărcinatul cu informaţii în această provincie, Rogelio Sending.

Majoritatea proiecţiilor arată că ciclonul urmează să îndrepte către nord-est şi că ar putea atinge în mod direct Taïwanul în acest weekend.

Meteorologii şi-au exprimat uimirea faţă de rapiditatea cu care Chanthu s-a transformat într-o furtună puternică, după ce a apărut luni undeva între Guam şi Filipine.

”Chanthu s-a transformat dintr-o depresiune în taifun de categoria 5 în 48 de ore”, a precizat într-un mesaj postat pe Twitter un cercetător de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), Sam Lillo.

Numai alte cinci furtuni, toate în acest secol, au făcut acest lucru, a subliniat el.

În doar două zile, viteza rafalelor de vânt ale Chanthu a crescut de la 30 de mile (48 km/h) pe oră la 160 de mile pe oră (257 km/h), la apogeu.

Taifunurile devin mai puternice şi se intensifică mai rapid pe măsură ce planeta se încălzeşte, din cauza modificărilor climatice cauzate de către om.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.