Un subofiţer din cadrul Forţelor speciale americane Edward Gallagher - judecat timp de două săptămâni cu privire la crime de război de către un tribunal militar - a fost găsit ”nevinovat” de uciderea unui prizonier adolescent, într-o misiune, în Irak 2017, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Edward Gallagher, în vârstă de 40 de ani, distins cu numeroase medalii, a fost achitat, de asemenea, de două tentative de ucidere a unor civili irakieni cu puşca sa de precizie şi de obstrucţionarea justiţiei.

El a fost găsit însă vinovat, marţi, de faptul că a pozat alături de corpul tânărului, împreună cu alţi militari, o fotografie de grup menită, în opinia avocaţilor, să consolideze spiritul de echipă şi camaraderia în cadrul unitţii sale, dar care este de natură să ”aducă prejudicii forţele armate”, potrivit rechizitoriului.

Juriul era format din şapte persoane, toţi militari.

Gallagher, un membru al "Navy SEALs", celebrele comandouri ale Marinei americane (US Navy), urmează însă să scape liber. Această condamnare este pasibilă de o pedeapsă maximă de patru luni de închisoare, iar el a petrecut deja nouă luni în arest, într-o bază navală, pe timpul instruirii acestui dosar.

”El se întoarce acasă”, şi-a exprimat satisfacţia unul dintre avocaţii săi, Timothy Parlatore, dând asigurări presei, la ieşirea de la tribunal, că clientul său a recunoscut mereu că a făcut această fotografie.

În rest, Edward Gallagher, care risca închisoarea pe viaţă, a respins mereu acuzaţiile formulate împotriva sa. Avocaţii săi au declarat de-a lungul întregului proces că el a fost victima unei ”cabale” urzite de către subordonaţi care voiau plecarea acestuia.

Faptele care-i sunt reproşate vizau prezenţa sa în 2017 la Mosul, în Irak, unde trupe americane au fost desfăşurate alături de forţe irakiene cu scopul de a recuceri cartiere din oraş de la combatanţi din cadrul grupării Statul Islamic (SI).

Gallagher era acuzat că a ucis, cu mai multe lovituri de cuţit în gât şi în piept, un prizonier adolescent, în timp ce primea îngrijiri.

LOVITURĂ DE TEATRU ŞI IMUNITATE

În cursul procesului, alt membru Navy SEAL, chemat la bară să depună mărturie, a creat o surpriză, la 20 iunie, acuzându-se de uciderea prozonierului.

Corey Scott a declarat la tribunal că Gallagher a înjunghiat victima, dar că el l-a ucis pe tânăr prin asfixiere, îndesând cu degetul mare un tub în traheea rănitului, pentru a-l ajuta să respire.

El a spus că a vrut să-l scutească astfel pe deţinut de tortura la care membri ai forţelor armate iraiene aveau, în opinia sa, să-l supună.

Corey Scott nu şi-a asumat vreodată responsabilitatea crimei în timp ce a fost interogat de anchetatori din cadrul Marinei americane, a dezvăluit acuzaţia, care apreciază că militarul a minţit pentru a-şi acoperi şeful.

Corey Scott face parte dintre martorii care au obţinut imunitate şi nu urmează, astfel, să fie inculpat.

În pofida unor probe materiale invocate de apărare, acuzaţia a insistat asupra unor fotografii făcute de către Gallagher şi mesaje cu scopul de a-i stabili vina.

Subofiţerul i-a trimis unui camarad mesajul ”o poveste bună asta. Eu l-am avut cu cuţitul meu de vânătoare”, însoţit de o fotografie a cadavrului tânărului prizonier.

Gallagher avea obiceiul să se laude cu numărul oamenilor pe care i-a omorât în operaţiuni, se arată în raportul anchetei.

Potrivit unor declaraţii citite în cursul audierii preliminare, în noiembrie 2018, unii membri ai plutonului "Alpha", comandat de Gallagher, erau atât de îngroziţi de comportamentul său, încât i-au sabotat puşca de lunetist, pentru a o face mai imprecisă, şi trăgeau focuri de avertisment pentru a-i goni pe civili, înainte ca şeful lor să aibă timpul să tragă în ei.

În ochii multor americani, Edward Gallagher este un erou de război judecat pe nedrept.

Mobilizaţi de către foarte bătăioasa sa soţie, un grup de parlamentari a făcut campanie pentru a obţine eliberarea acestuia, o iniţiativă dezvăluită de postul Fox News, preferat de conservatori.

Preşedintele Donald Trump şi-a exprimat emoţia faţă de soarta militarului, evocând posibilitatea de a-l graţia în cazul unei condamnări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.