Patru persoane au fost arestate joi, la o zi după o ameninţare cu un atentat la o sinagogă din Hagen (vest), în toiul sărbătorii evreieşti Yom Kippur, la doi ani după ce un extremist de dreapta a încercat să pătrundă într-un lăcaş de cult evreiesc, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sinagoga a fost supravegheată îndeaproape miercuri seara de forţe de ordine în legătură cu această ameninţare.

Ancheta a ”condus la identificarea şi arestarea unui tânăr în vârstă de 16 ani, originar din Hagen”, a anunţat joi poliţia locală.

”A existat pericolul unui atentat la singagoga din Hagen”, a confirmat ministrul de Interne al landului Renania de Nord-Westfalia Herbert Reul. Forţe de poliţie ”probabil l-au împiedicat”, a apreciat el.

POSIBIL ATAC CU EXPLOZIVI

Tânărul în vârstă de 16 ani ar fi un sirian, dezvăluie revista Der Speiegel şi tabloidul Bild.

El ar fi fost arestat joi dimineaţa, în Gara din Hagen, iar trei apropiaţi ai acestuia ar fi fost arestaţi la domicilii, scrie presa locală.

Autorităţile germane au fost alertate de către un serviciu de informaţii străin, potrivit acestor publicaţii.

Tânărul sirian ar fi anunţat un atentat iminent pe un forum de discuţii supavegheat de către acest serviciu de spionaj.

Atacul ar fi urmat să aibă loc miercuri seara - cu explozivi artizanali -, potrivit presei locale.

Oficierea, miercuri seara, a sărbătorii Yom Kippur în Sinagoga din Hagen - un oraş cu 180.000 de locuitori situat în landul Renania de Nord-Westfalia - a fost anulată în mod brusc.

Poliţia a desfăşurat miercuri seara mai mulţi oameni puternic înarmaţi şi câîini, în jurul clădirii religiase, în căutarea unor eventuali exploizivi.

Însă nicio bombă nu a fost descoperită în lăcaş sau în zona acestuia, a anunţat joi poliţia locală.

Accesul pe străzile din jurul sinagogii a fost blocat în legătură cu ”o posibilă situaţie periculoasă în relaţie cu o instituţie evreiască”, adică Sinagoga din Hagen, potrivit poliţiei.

Acest caz intervine la aproape doi ani după un atac vizând o sinagogă la Halle, tot în timpul sărbătorii Yom Kippur.

Autorul acelui atac, un extremist de dreapta, a încercat, fără să reuşească, să intre în sinagogă, pentru a trage asupra credincioşilor. El a ucis însă două persoane, pe stradă şi într-un restaurant cu specific oriental, după care a fost arestat.

Extremistul de dreapta a fost condamnat la închisoare pe viaţă cu privire la atacul de la Halle.

INFRACŢIUNI ANTISEMITE ÎN CREŞTERE

Infracţiunile antisemite au continuat să crească în Germania, în ultimii ani, iar în 2019 s-au înregistrat 2.032 de astfel de infracţiuni, cu 13% mai multe decât în anul precedent.

Germania se confurntă, în ultimiiani, cu o dublă ameninţare - jihadistă şi a extremei drepte -, iar aceasta din urmă a fost ridicată la rangul de riscul numărul unu, după mai multe atentate şi atacuri dejucate.

Numărul infracţiunilor comise de către extremiştii de dreapta a crescut în 2020 la cel mai înalt nivel după al Doilea Război Mondial.

Însă ameninţarea jihadistă rămâne, de asemenea, pregnantă, iar Partidul Alternativa pentru Germnaia (AfD), care a intrat în Parlament în 2017, o atribuie primirii unui milion de refugiaţi sirieni şi irakieni în 2015 şi 2016.

În total 12 persoane au fost ucise într-un atac cu un camion, la sfrşitul lui 2016, de către un tunisian radicalizat, într-o piaţă de Crăciun, în centrul Berlinului.

Mai  recent, un bărbat a fost ucis, iar altul a fost rănit grav într-un atac cu cuţitul - islamist şi homofob - la Dresda, comis de către un sirian în vârstă de 20 de ani.

Numărul islamiştilor consideraţi periculoşi în Germania a crescut puternic în perioada 2015-2018, potrivit serviciilor germane de securitate.

În total, 23 de atentate au fost dejucate începând din 2000, a anunţat ministrul german de Interne Horst Seehofer, la marcarea a 20 de ani de la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 în Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.