Un opozant sirian din Turcia, Ahmed Katie, implicat în apărarea refugiaţilor, a fost arestat şi acuzat de spionaj în favoarea Franţei, dezvăluie cotidianul proguvernamental Sabah, o informaţie confirmată de o sursă apropiată dosarului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit cotidianului turc, Ahmed Katie a fost arestat în compania altor doi cetăţeni sirieni, la Bursa, la aproximativ 130 de kilometri sud de Istanbul, şi a fost acuzat de ”spionaj în favoarea (serviciilor franceze de infornmaţii externe) DGSE”.

Potrivit Sabah, Katie, care locuieşte în mod legal în Turcia începând din 2013, a fost plasat sub o supraveghere strictă înainte să fie reţinut şi plasat în detenţie.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, Ahmed Katie ”a fost încolţit” în timp ce se pregătea să părăsească Turcia împreună cu familia, către Franţa, pentru a cere azil.

Avocatul lui Ahmed Katie, Halim Yilmaz, nu a putut fi contactat de AFP.

Un activist al drepturilor omului şi un opozant al regimului lui Bashar al-Assad, încarcerat şi torturrat în Siria, Ahmed Katie a ”dispărut” la 27 noiembrie 2023, potrivit apropiaţilor săi. Soţia sa i-a semnalat dispariţia la 30 noiembrie.

Câteva zile mai târziu, organizaţii turce şi siriene de apărarea drepturilor omului şi-au exprimat îngrijorarea faţă de dispariţia acestuia într-o conferinţă de presă.

La sfârşitul lui octombrie, Ahmed Katie a postat un mesaj pe Facebook în care anunţa că îşi suspendă activităţile cu privire la refugiaţi, din cauza anumitor ”circumstanţe” şi ”presiuni”.

Autorităţile turce au operat recent numeroase arestări ale unor persoane acuzate de spionaj în favoarea Israelului sau Iranului.

Turcia găzduieşte peste trei milioane de refugiaţi sirieni, care au fugit din celea războiului din ţara lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.