Procesul unui simpatizant al reţelei neonaziste americane ”Division Atomwaffen”, Marvin E., un german în vârstă de 20 de ani, suspectat de faptul că a vrut să declanşeze ”un război al raselor” în Germana, prin atentate cu explozivi şi cu arme de foc, a început marţi la Frankfurt, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marvin E. este acuzat de faptul că făcut demersuri pentru a înfiinţa o filială a ”Diviziei Atomwaffen” (”Divizia armelor automate”), cunoscută prin ideologia sa rasistă şi antisemită, în landul Hesse.

Procesul său urmează să dureze până în noiembrie.

Potrvit parchetului, el voia ca atacurile sale să provoace un ”război civil al raselor” în trei ani, vizând ”apărarea populaţiei albe”.

Reţeaua neonazistă ”Division Atomwaffen” - alcătuită din tineri - a fost înfiinţată în 2015 în Statele Unite şi s-a făcut cunoacută prin campanii de recrutare în campusuri.

În Statele Unte, mai mulţi membri ai ”Diviziei” au fost încarceraţi după ce au ameninţat jurnalişti şi activişti antirasişti şi care luptă împotriva antisemitismului..

Marvin E. a început să se informeze despre cumpărarea de arme de foc şi a cumpărat pe Internet componente care pot fi folosite în fabricarea unor explozivi.

Însă el nu a avut timp să-şi pună planurile în aplicare, deoarece poliţia l-a arestat la 21 septembrie 2021 şi l-a încarcerat.

Autorităţile germane au făcut din violenţa extremei drepte o ameninţare de prim rang la adresa ordinii publice, urmată de riscul jihadist.

Asasinarea în iunie 2019 de către un activist neonazist a lui Walter Lübcke, un ales CDU care apăra politica primirii migranţilor a fostului cancelar Angela Merkel, a zguduit profund ţara.

La preluarea funcţiei, în decembrie, ministrul german de Interne Nancy Faeser anunţa că prioritatea sa absolută este să atace ”cea mai mare amenunţare a ţării. extremismul de dreapta”.

Potrivit unui raport prezentat în iunie de Agenţia federală de informaţii interne (BfV), Germania înregistra în 2021 aproxmativ  33.900 de persoane care făceau parte din spectrul extremei drepte, în uşoară creştere faţă de 2020, când se înregistrau 33.300.

În rândul acestor persoane, estima BfV, se aflau 13.500 considerate potenţial violente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.