Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat joi împoriva unei ”catastrofe”, în cazul unei recurgeri la forţă a Statelor Unite împotriva Iranului, după ce o dronă americană a fost doborâtă deasupra teritoriului iranian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Statele Unite spun că nu exclud un recurs la forţă (...). Asta ar fi o catastrofă pentru regiune. Ar provoca o aprindere a violenţelor şi creşterea numărului de refugiaţi”, a declarat Vladimir Putin în ”Linia directă”, o sesiune anuală de întrebări şi răspunsuri cu populaţia, în direct, la televiziune.

”Consecinţele ar fi triste şi pentru cei care ar face o asemenea tentativă”, a apeciat el.

Iranul a anunţat joi că a doborât o ”dronă spion americană” în spaţiul său aerian, deasupra Mării Oman, şi a avertizat că încălcarea frontierelor sale constituie o ”linie roşie”, pe fondul unor tensiuni tot mai puternice între Washington şi Teheran.

Statele Unite au confirmat că Iranul a doborât o dronă americană, însă au negat că aceasta a încălcat spaţiul aerian iranian.

Pentagonul a confirmat joi că forţele iraniene au doborât o dronă de supraveghere aparţinând Marinei americane (US Navy) care se afla, potrivit Statului Major american ”în spaţiul aerian internaţional”.

”Informaţiile iraniene potrivit cărora dispozitivul aerian survola Iranul sunt false”, a subliniat Pentagonul într-un comunicat.

Acest incident are loc în contextul în care Washingtonul a anunţat săptămâna aceasta că trimite 1.000 de militari suplimentari ”în scopri defensive”, pentru a răspunde unor ameninţări aeriene, navale şi terestre în Orientul Mijlociu”.

Acest anunţ a fost făcut la puţin timp după ce Teheranul a avertizat că urmează să depăşească la 27 iunie o limită a stocurilor de uraniu prevăzută de Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian - din care Statele Unite s-au retras unilateral anul trecut înainte să impună sancţiuni dure Iranului.

În prezent, armata americană îşi intensifică acuzaţiile la adresa Iranului, pe care-l consideră vinovat de atacuri vizând două petroliere, avariate în explozii, la 13 iunie la Marea Oman.

Aceste acuzaţii au fost respinse, de asemenea, de Teheran.

”Este foarte dificil de prevăzut care ar fi consecinţele unui eventual recurs la forţă”, a insistat Vladimir Putin.

”Iranul îşi respectă întru totul angajamentele faţă de Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA), iar noi considerăm nefondate sancţiuni de orice fel care-i sunt impuse”, a subliniat liderul de la Kremlin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.