Statele Unite au publicat vineri o evaluare a serviciilor de informaţii americane trimisă în peste 100 de ţări, care a constatat că Moscova foloseşte spioni, reţelele sociale şi mass-media de stat ruse pentru a eroda încrederea publicului în integritatea alegerilor democratice din întreaga lume, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acesta este un fenomen global. Informaţiile noastre indică faptul că înalţi oficiali ai guvernului rus, inclusiv Kremlinul, văd valoarea acestui tip de operaţiune de influenţă şi o percep ca fiind eficientă”, a spus evaluarea.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat, care a vorbit cu reporterii cu condiţia de a păstra anonimatul său, a declarat că Rusia a fost încurajată să-şi intensifice operaţiunile de influenţă electorală prin succesul său în amplificarea dezinformarii despre alegerile din SUA din 2020 şi pandemia de COVID-19.

”Succesul generează mai mult şi cu siguranţă vedem alegerile din SUA ca un catalizator”, a spus oficialul.

Ambasada Rusiei nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Publicarea evaluării vine pe fondul unor tensiuni serioase dintre Statele Unite şi Rusia din cauza războiului Moscovei împotriva Ucrainei şi a unei serii de alte probleme.

Evaluarea a fost trimisă miercuri de Departamentul de Stat către peste 100 de ambasade ale SUA din Americi, Europa, Asia şi Africa, pentru a fi distribuită guvernelor gazdă, a spus el.

Washingtonul a informat în privat guvernele beneficiare şi a împărtăşit evaluarea ”pentru a anticipa alegerile care se pregătesc pentru anul viitor”, a spus oficialul.

Raportul reprezintă cea mai recentă mişcare a Washingtonului de a combate ceea ce spune că sunt eforturile Moscovei ”de a semăna instabilitate” în ţările democratice, prezentând alegerile drept ”disfuncţionale, iar guvernele rezultate ca fiind ilegitime”.

Washingtonul ”recunoaşte propria vulnerabilitate la această ameninţare”, se arată în raport, menţionând că agenţiile de informaţii americane au descoperit că ”actorii ruşi răspândesc şi au amplificat informaţii pentru a submina încrederea publicului în alegerile din 2020 din SUA”.

Preşedintele american democrat Joe Biden l-a învins în 2020 pe predecesorul său republican, Donald Trump, care refuză să accepte rezultatele, susţinând în mod fals că a pierdut din cauza fraudei.

Operaţiunile concertate din Rusia între 2020 şi 2022 au încercat ”să submineze încrederea publicului în cel puţin 11 alegeri din nouă democraţii, inclusiv Statele Unite”, se arată în raport, adăugând că alte 17 au fost vizate de eforturi ”mai puţin pronunţate”. Nu a identificat niciuna dintre celelalte ţări.

Rusia ”foloseşte atât mecanisme deschise, cât şi ascunse, inclusiv reţele de influenţă şi proxy gestionate” de serviciile de spionaj ruseşti, se arată în raport.

Ca exemplu, a continuat, serviciul de securitate rus al FSB a lucrat în secret pentru a intimida lucrătorii electorali, a organiza proteste în ziua alegerilor şi ”a sabota votul din străinătate” în alegerile din 2020, dintr-o ţară europeană care nu a fost numită.

Mass-media de stat rusă a susţinut în mod deschis că alegerile ar fi nedemocratice şi ”ar amplifica afirmaţiile false de fraudă” înaintea alegerilor multiple din Asia, Europa, Orientul Mijlociu şi America de Sud care au avut loc între 2020 şi 2021, se arată în comunicat.

Rusia a folosit, de asemenea, platforme de social media şi ”site-uri web proxy” pentru a semăna îndoieli cu privire la integritatea alegerilor, se arată în comunicat.

Acesta a numit Rusia ”cel mai important vinovat”, care conduce operaţiuni pentru a submina încrederea publicului în desfăşurarea şi rezultatele alegerilor.

Deşi China a intervenit în alegeri, nu s-a apreciat că foloseşte această tactică, a spus oficialul. China neagă amestecul în alegeri.

Raportul a recomandat ca ţările să lucreze pentru a atenua interferenţa rusă în alegerile prin sancţiuni, schimb de informaţii, expulzări de spioni ruşi şi interdicţii de călătorie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.