Cel mai important procuror american din Manhattan a demisionat după ce a refuzat ordinul de a renunţa la dosarul de corupţie împotriva primarului din New York City, Eric Adams, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Danielle Sassoon, un procuror conservator promovat recent de preşedintele Donald Trump, a afirmat că renunţarea la acest dosar ar reprezenta ”un precedent incredibil şi periculos”.

Demisia lui Sassoon – împreună cu cel puţin alţi doi oficiali ai Departamentului de Justiţiei – este cel  mai recent semn de nelinişte în urma schimbărilor extinse pe care administraţia Trump le face în agenţiile federale de impunere a legii.

Într-o punere sub acuzare din septembrie, Adams este suspecatat că a acceptat cadouri în valoare de peste 100.000 de dolari de la cetăţeni turci, în schimbul unor favoruri. El neagă acuzaţiile.

Dosarul a fost deschis iniţial de oficiali numiţi de fostul preşedinte Joe Biden.

Însă luni, procurorul general în funcţie Emil Bove, numit de Trump, le-a cerut lui Sassoon şi procurorilor din New York  să renunţe la dosar, afirmând că acesta ”restricţionează” capacitatea primarului de a se ocupa de ”migraţie ilegală şi infracţiuni violente”, un scop cheie al administraţiei Trump.

Bove nu a făcut referire la probele din dosar şi a menţionat că Departamentul de Justiţi îşi va rezerva dreptul de a relua acuzaţiile după alegerile pentru funcţia de primar în New York City, din noiembrie.

Sassoon a refuzat însă să renunţe la caz, exprimându-şi argumentele într-o scrisoare către şeful lui Bove, procurorul general Pam Bondi, în care afirmă că nu a văzut motive ”de bună credinţă” pentru a renunţa la acuzaţii.

”Întrucât legea nu permite o clasare şi pentru că sunt sigură că Adams a comis faptele de care este acuzat, nu pot fi de acord să cer o clasare determinată de consideraţii nepotrivite”, a scris ea.

Sassoon a afirmat că biroul său a avut o întâlnire Bove şi avocaţii lui Adams în 31 ianuarie, în care reprezentanţii primarului au oferit ”ceea ce a constituit un quid pro quo”, afirmând că Adams ar putea să ajute la implementarea politicilor administraţiei ”doar dacă s-ar renunţa la punerea sub acuzare”.

Alex Spiro, unul dintre avocaţii lui Adams, a negat că ar exista o înţelegere care să lege acţiunile anti-imigraţie de renunţarea la caz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.