Marea Britanie a anunţat livrarea a 28 de tancuri Challenger 2 către ucraineni, iar un prim exemplar pare să fi fost pierdut în apropierea satului Robotîne, din sudul ţării, în cursul contraofensivei ucrainene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nu este surprinzător faptul că tancurile şi vehiculele blindate furnizate de Occident au fost distruse în sudul Ucrainei, unde armata Kievului a lansat la jumătatea lunii iunie o contraofensivă împotriva forţelor ruseşti care sunt protejate în spatele mai multor linii de apărare. După tancurile germane Leopard 2, primul tanc britanic Challenger 2 pare să fi fost neutralizat în regiunea Robotîne, un sat cheie recucerit de ucraineni de la ruşi la sfârşitul lunii august.

O înregistrare video postată pe Telegram şi autentificată marţi de site-ul Oryx, care enumeră pierderile suferite de cei doi beligeranţi din conflictul ucrainean, a identificat tancul britanic care a fost clar scos din uz. Un alt tanc distrus, un T-64 de fabricaţie sovietică, apare de asemenea în imagine.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Până în prezent, nu existau dovezi vizuale care să confirme că tancuri Challenger 2 au fost desfăşurate pe front, menţionează AFP.

Britanicii au fost primii care au anunţat că trimit în Ucraina tancuri grele de fabricaţie occidentală. Londra a anunţat pentru prima dată la mijlocul lunii ianuarie că trimite un prim lot de 14 tancuri, urmat de un al doilea lot la începutul lunii martie, ceea ce a dus la un total de 28 de tancuri Challenger 2.  Aceste tancuri FV4034, construite de BAE System şi cântărind 65 de tone, au intrat în serviciul armatei britanice în 1998.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Primele exemplare au fost livrate Kievului la sfârşitul lunii martie. Deşi numărul lor nu a fost semnificativ, ele au deschis calea pentru ca alte ţări să anunţe că vor trimite tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană şi tancuri Abrams americane.

Până acum, pe front fuseseră desfăşurate doar tancuri Leopard. Potrivit site-ului Oryx, cel puţin 16 dintre aceste tancuri germane au fost pierdute (distruse, avariate sau capturate, conform categoriilor de pe site), o cifră care trebuie comparată cu cele 150 promise (şi puţin peste o sută deja livrate).

În contraofensiva lor, ucrainenii au pierdut, de asemenea, 53 de vehicule de infanterie Bradley, de fabricaţie americană, 3 blindate Stryker, tot americane, şi 4 tancuri uşoare franceze AMX-10 RC.

Tancul Challenger 2 distrus aparţinea aproape sigur Brigăzii 82 de asalt aerian, una dintre noile formaţiuni ucrainene create în 2023 pentru a sprijini contraofensiva şi singura care dispune oficial de astfel de tancuri. Potrivit Kyiv Post , brigada 82, care până atunci fusese ţinută în rezervă, a fost în cele din urmă angajată pe linia frontului, în regiunea Robotîne, la mijlocul lunii august.

Lansată la jumătatea lunii iunie, contraofensiva ucraineană s-a lovit de o rezistenţă rusă mai puternică decât se aştepta, fapt recunoscut chiar de autorităţile ucrainene în timpul verii. Cu toate acestea, forţele Kievului au reuşit să pătrundă în acest sat din regiunea Zaporojie, pe care l-au cucerit în august, iar acum îşi continuă înaintarea, ajungând la a doua linie de apărare rusă, la Verbove.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.