Un prim proiect al unui ajutor militar direct în valoare de 4,5 miliarde de dolari, pe o perioadă de patru ani, acordat de către Statele Unite Taiwanului şi care îl obligă pe preşedintele american Joe Biden să impună sancţiuni financiare Beijingului, a trecut de o primă etapă-cheie în Congresul american şi a înfuriat China, care denunţă joi un ”semnal prost” care susţine forţele separatiste ce militează pentru independenţa” insulei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este vorba despre cea mai importanrtă reaşezare a politicii americane privind Taiwanul” din 1979, când Washingtonul a recunoscut Beijingul şi a acceptat să menţină capacitatea de autoapărare a insulei, dau asigurări senatorii Bob Menendez şi Lindsey Graham, autorii acestei iniţiative.

”Dacă este discutat în continuare, avansează sau este adoptat într-un final, acest proiect de lege va zgudui în mod considerabil fundamentele politice ale relaţiilor chinezo-americane”, avertizează joi o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

Proiectul american de lege, adoptat miercuri de către Comisia Afacerilor Externe din Senat, prevede un ajutor militar direct Taiwanului în valoare de aproape 4,5 miliatrde de dolari, în următorii patru ani.

El îi cere preşedintelui american să impună sancţiuni principalelor instituţii financiare chineze, în cazul unei ”escaladări prin acte ostile împotriva Taiwanului”.

”Taïwan Policy Act of 2022”, cum este denumit textul, prevede totodată ca insulei să i se acorde statutul de ”aliat major din afara NATO”.

cabinetul preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen şi-a exprimat joi ”recunoştinţa sinceră” faţă de Statele Unite, care ”încă o dată şi-au demonstrat prietenia bipartizană şi susţinerea Taiwanului”.

Acest vot în Comisie este doar prima etapă a unui lung proces legislativ.

Textul urmează să fie adoptat în şedinţă în plenul Senatului, iar apoi în Camera Reprezentanţilor şi să fie promulgat de către Joe Biden.

Însă el marchează o apropiere semnificativă între Statele Unite şi Taiwan, în contextul în care relaţiile Beijingului cu Washingtonul se află la cel mai scăzut nivel de decenii.

Casa Albă navighează, în acest dosar, cu multă prudenţă.

”Vom continua să comunicăm în mod direct cu Congresul asupra textului”, a anunţat evaziv miercuri o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Ea a dat asigurări imediat că administraţia Biden ”va continua să-şi aprofundeze parteneriatul cu Taiwanul, printr-o susţinere diplomatică, economică şi militară puternice”.

Acest vot în Congres intervine la doar câteva zile după ce Washingtonul a vândut Taiwanului armament în valoare de 1,1 miliarde de dolari şi la mai bine de o lună de la o vizită în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi, care a provocat furia Beijingului.

China a lansat atunci cele mai importante manevre militare din istoria sa în jurul Insulei Taiwan.

Înaintea vizitei în Taiwan a lui Nancy Pelosi, al doilea om în statul american şi demnitarul de cel mai înalt rang care a vizitat insula de decenii, anturajul lui Joe Biden transmitea în mod discret Chinei că Pelosi nu reprezintă politica administraţiei, în contextul în care Congresul este o putere distinctă faţă de Guvern.

China consideră că Taiwanul, care are aproximativ 23 de milioane de locuitori, este una dintre provinciile sale pe care nu a reuşit să le reunifice cu restul teritoriului chinez de la sfârşitul Războiului Civil chinez din 1949.

Timp de 70 de ani, armata comunistă chineză nu a putut cuceri insula, rămasă sub controlul Republicii China - regimul care guverna odinioară China continentală şi care mai guvernează în prezent numai în Taiwan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.