Un poliţist a fost ucis, iar alţi patru, dar şi un civil, au fost răniţi în dublul atentat sinucigaş care a vizat vineri forţe de ordine care protejau Ambasada Statelor Unite la Tunis, un prim atac în capitală după opt luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În iunie 2019, un dublu atentat sinucigaş, la Tunis, revendicat de organizaţia Statul Islamic (SI) a relevat rezistenţa grupărilor extremiste în ţară, în pofida faptului că situaţia în domeniul securităţii s-a îmbunătăţit în mod clar.

Explozia de vineri dimineaţa a zguduit cartierul Berges du Lac, situat la aproximativ zece kilometri de centruloraşului, unde se află Ambasada americană, protejată în permanenţă de importante baraje de securitate.

”Sediul serviciului nostru este la 300 de metri de aici, dar explozia a fost atât de puternică, încât geamurile clădirii s-au zguduit”, a declarat pentru AFP Haykel Boukraa, în vârstă de 49 de ani. ”A fost panică totală. Colegi au făcut chiar o cirză de angoasă (...). Nu ştiam dacă să ieşim sau să rămânem în birou”, a declarat el, încă afectat.

Poliţia ştiinţifică a fost trimisă rapid la faţa locului, survolat de un elicopter, în timp ce poliţişti, şocaţi, izolau perimetrul, au constatat jurnalişti AFP.

”Este dur să trebuie să continui să munceşti după ce tocmai ţi-ai văzut colegi răniţi”, a reacţionat un poliţist la faţa locului.

PE MOTOCICLETĂ

Cei doi atacatori au venit pe motocicletă şi şi-au declanşat încărcătura explozivă în apropierea unor poliţişti aflaţi în post în sensul giratoriu care conduce la ambasadă, potrivit unor poliţişti de la faţa locului.

O singură detonare a fost însă raportată, ceea ce sugerează că unul dintre kamikaze nu a reuşit să se detoneze.

Un locotenet a murit din cauza rănilor, alţi patru poliţişti au fost răniţi, dar şi un civil, atins uşor, a anunţat Ministerul de Interne.

”Toate unităţile de securitate au fost plasate în stare de alertă crescută”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Cordoane de securitate au fost consolidate în faţa Ministerului de Interne, pe principalul bulevard din centrul Tunisului, unde circulaţia automobilelor a fost întreruptă.

Un purtător de cuvânt al ministerului, Khaled Ayouni, a declarat pentru AFP că ”patrula de poliţie era mai degrabă vizată decât ambasada”. El a subliniat că atentatul a avut loc cu o zi înaintea celei de-a patra comemorări a ultimului atac jihadist de anvergură din Tunisia.

La 7 martie 2016, jihadişti veniţi din Libia au încercat, fără succes, să cucerească posturi aparţinând forţelor de securitate la Ben Guerdane (sud), omorând 20 de oameni.

STARE DE URGENŢĂ

Fiecare atac aruncă ţara înapoi în amintirea seriei de atentate sinucigaşe care au vizat-o după Revoluţia din 2011.

Tunisia se află de altfel în stare de urgenţă din noiembrie 2015, când a fost comis un atac sinucigaş împotriva gărzii prezidenţiale în centrul Tunisului, în care au fost ucişi 12 agenţi. El a fost revendicat tot de SI.

După căderea dictaturii în 2011, Tunisia s-a confruntat cu o ascensiune a mişcării jihadiste, responsabilă de moartea a zeci de militari şi poliţişti, dar şi a multor civili şi a 59 de turişti străini.

În septembrie 2012, Ambasada Statelor Unite a fost vizată de manifestanţi provenind majoritatea din mişcarea salafistă, care voiau să protesteze faţă de un film islamofob realizat în Statele Unite. Patru persoane au fost ucise, iar alte zeci au fost rănite în confruntări violente între poliţie şi manifestanţi.

După o serie de atacuri care au vizat turişti pe o plajă la Sousse (est) şi în celebrul Muzeu Bardo de la Tunis, în 2015, situaţia în domeniul securităţii s-a îmbunătăţit în ultimii trei ani.

Însă atacuri vizând forţele de securitate au loc în continuare, mai ales în munţii de la frontiera cu Algeria şi, punctual, la Tunis.

La sfârşitul lui iunie 2019, dublul atentat revendicat de SI a vizat poliţişti în centrul Tunisului şi în faţa unei cazărmi, soldat cu moartea unui poliţist.

În octombrie 2018, o femeie în vârstă de 30 de ani a detonat un dispozitiv exploziv artizanal în apropierea unei patrule de poliţie în centrul oraşului, rănind 26 de persoane.

În afară de SI, Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI) a comis mai multe atacuri sângeroase, în ultimele decenii.

La sfârşitul lui februarie, AQMI a confirmat moartea unuia dintre liderii săi - Abou Iyadh, fondatorul principalei grupări jihadiste apropiate Al-Qaida, Ansar al Charia, acuzat de orchestrarea violenţelor împotriva Ambasadei americane în 2012.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.