Un ofiţer superior din cadrul forţelor speciale israeliene şi şase palestinieni au fost ucişi în schimburi de tiruri între militari israelieni şi combatanţi din cadrul mişcării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza, o situaţie care ameninţă să reaprindă tensiunile, în urma încheirii recente a unui acord care urma să contribuie la restabilirea calmului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a decis imediat să-şi întrerupă vizita la Paris, unde s-a dus să asiste la comemorarea centenarului armistiţiului Primului Război Mondial.

”În lumina incidentelor din sud, premierul a decis să-şi întrerupă vizita la Paris şi să revină în această (duminică) seara în Israel”, au anunţat serviciile sale într-un comunicat. Netanyahu urma să fie primit luni de preşedintele francez Emmanuel Macron.

La Ierusalim, într-un comunicat difiuzat în noaptea de duminică spre luni, armata a anunţat că ”un ofiţer din cadrul forţelor speciale a fost ucis, iar alt ofiţer a fost rănit uşor”. În comunicat se precizează că ofiţerul ucis avea gradul de ”lt. col.” (locotenent-colonel) şi a fost identificat doar prin iniţiala ”M”.

Brigăzile Ezzedine al-Qassam, aripa militară a Hamas, au anunţat duminică, anterior, că era vorba despre o operaţiune a forţelor speciale israeliene, care au încercat să se infiltreze la est de Khan Yunes, în sudul enclavei, la bordul unui vehicul civil. Surse din cadrul securităţii palestiniene au anunţat ulterior că armata israeliană a efectuat atacuri aeriene în sector.

Iniţial, armata israeliană a anunţat, într-un comunicat succint, un schimb de tiruri.

”În cursul unei operaţiuni (militare israeliene) în Fâşia Gaza, a avut loc un schimb de focuri”, a anunţat ea.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, a dat asigurări atunci că toţi militarii israelieni implicaţi în operaţiune s-au întors în Israel.

”Toţi militarii s-au întors în Israel. Mai multe alarme au răsunat în sudul Israelului”, a scris el pe Twitter.

Potrivit armatei israeliene, în urma unor schimburi de tiruri, ”17 obuze au fost trase din Fâşia Gaza către Israel. Trei au fost interceptate de sistemul de interceptare antirachetă, a anunţat aceeaşi sursă, fără să furnizeze alte detalii.

Ministrul israelian al Apărării Avigdor Lieberman participa la o reuniune la cartierul general al armatei, a anunţat ministerul.

EVITAREA RĂZBOIULUI

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza, şase palestinieni au fost ucişi.

Un reprezentant local al Brigăzilor Ezzedine al-Qassam, identificat drept Nur Baraka, se află între victime, a precizat gruparea.

Un purtător de cuvânt al mişcării islamiste palestiniene Hamas, aflată la putere, a denunţat un ”atac israelian laş”.

Aceste schimburi de tiruri au loc în contextul în care situaţia în Fâşia Gaza părea să se stabilizeze, după luni de confruntări sângeroase între palestinieni şi militari israelieni, în apropierea barierei israeliene de securitate care izolează enclava de teritoriul israelian.

Autorităţile israeliene au autroizat Qatarul să trimită 15 milioane de dolari, în vederea plătirii salariilor funcţionarilor din Fâşia Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a justificat sâmbătă seara această decizie argumentând că acest lucru va contribui la aducerea calmului.

”Fac ceea ce pot, în coordonare cu serviciile de securitate, pentru ca calmul să evină în localităţile din sudul (Israelului), însă şi pentru a evita o criză umanitară” în Fâşia Gaza, a declarat el înainte să plece la Paris.

”Eu nu voi da înapoi în faţa unui război necesar, dar vreau să-l evit dacă nu este indispensabil”, a adăugat premierul israelian într-o conferinţă de presă la Paris.

Cel puţin 227 de palestinieni - inclusiv cei şase omorâţi duminică - au fost ucişi de la 30 martie de tiruri israeliene, în principal la manifestaţii contra blocadei, dar şi în atacuri aeriene israeliene, în urma unor tiruri de proiectile. Doi militari israelieni au fost ucişi - inclusiv cel de duminică.

Aceste violenţe alimenteză temeri cu privire la izbucnirea unui al patrulea război, din 2008 încoace, în Fâşia Gaza, unde două milioane de persoane sunt dur afectate de blocada israeliană şi egipteană, sărăcie şi penurii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.